НОВИНИ

Парче от балкон падна в центъра на София

Парче от балкон падна на тротоар в центъра на София. Няма пострадали. Инцидентът е станал на ъгъла на бул." Княз Дондуков" и ул. "Бачо Киро".

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
22:16, 03.07.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Подаден е сигнал до районната администрация "Оборище", която трябва да издаде предписание на собствениците да обезопасят сградата. Мястото е заградено, а останалите балкони са проверени от аварийните екипи на общината.

Сградата на ъгъла на бул. "Дондуков" и ул. "Бачо Киро" е строена през миналия век. Досега два от входовете вече са укрепили балконите си. Срокът за изпълнение на предписанието е 60 дни.

Васил Цолов, кмет на р-н "Оборище": В този срок те са си изпълнявали коректно предписанията и не е имало каквито и да е санкции.

Никола Николов: Събрахме цялата кооперация 24 балкона и ги направихме. И при нас имаше случай падна, но отзад в двора. Намерихме алпинисти, които обрушиха всички тези варовикови, които са лепени на времето и са много тежки. Изглежда почти същото, като орнаментика, но е по-леко. Дори и да падне вече е стеропор.

Предписание сега е направено и на етажната собственост от входа от където падна парчето от сградата. Ако не се вземат мерки в срок, собствениците на имоти в тази сграда ги заплашват глоби между 1000 и 5000 лв. на апартамент. Основната причина за липсата на поддръжка на сградите в София е липсата на средства.

Васил Цолов, кмет на р-н "Оборище": Основното е това, тъй като района е застаряващ, възрастни хора живеят в тези кооперации.

Районният кмет на "Оборище" дава за пример Дания, където фасадите на сградите са собственост на общината. Така след като се направи ремонт, администрацията просто си събира парите, които е похарчила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вулкан в Италия уби турист
Вулкан в Италия уби турист
Румъния купува от Франция четири бойни кораба
Румъния купува от Франция четири бойни кораба