НОВИНИ

Уникален ретро влак предлага празнично пътешествие на Гергьовден

На връх Гергьовден ретро влак с парен локомотив от 1948, тръгва на празнично пътешествие от гара Горна Оряховица до възрожденския град Трявна. В състава на композицията ще бъде включен и вагонът на Цар Борис ІІІ от „Корона експрес”, който ще бъде разглеждан по време на самото пътуване като музей на колела. А билетите за атракционното пътуване са свършили седмици по-рано.

bnt avatar logo
от БНТ
08:21, 06.05.2017
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Серията парни локомотиви - „16" е произведена преди повече от половин век. Днес обаче в целият свят продължават да пътуват само два - единият в Люксембург, а другият в Горна Оряховица.

Алберт Иванов - машинист: "Това са последните нови локомотиви внесени за БДЖ и сме купили последните 33 броя от серията. Те са мощни и работят през Балканската линия! "

За да потегли на път парната машина са необходими 9000 кубика вода и 10 тона въглища, разказва още локомотивният машинист Алберт Иванов.

Алберт Иванов - машинист: „Докато заврат тези 9000 кубика вода, минават 8 часа. Знаете парната машина се движи пара, парата става с въглища и вода. Гори въглища средно да го кажем 4 тона на 100 километра!"

За голяма част от пътниците, разходката с парния локомотив е дългочакана. Като Даран от Англия, който посветил живота си на работата с парни локомотиви и мечтае да бъде част от екипа на атракционното пътуване днес.

Даран: „Възхитен съм от това, че мога да го видя на живо. Защото само два такива се движат в света. За мен е огромна чест, че ще пътувам във влака, теглен от този локомотив. Няма по-голяма щастие от това, че мога да се доближа до него! "

Ретро композиция тръгва в 9,40 часа от гара Горна Оряховица и ще се движи по маршрут до гара Трявна, със спирки във Велико Търново, Дряново и Бачо Киро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нормализира се обстановката в село Лиляче
Нормализира се обстановката в село Лиляче
Историята на църквата Свети Георги в Трявна
Историята на църквата "Свети Георги" в Трявна