НОВИНИ

Пари от Пентагона ще се използват за стената по границата на САЩ с Мексико

Върховният съд на САЩ постанови, че пари на Пентагона могат да бъдат използвани за изграждането на стена по границата с Мексико. Става дума за 2,5 милиарда долара. Решението се смята за победа за президента Доналд Тръмп.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:12, 27.07.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Решението на Върховния съд е взето с 5 на 4 гласа. То вдига забраната за използването на средства на министерството на отбраната, наложена от по-долна инстанция. Това означава, че администрацията на президента Доналд Тръмп може да пренасочи сумата от 2,5 милиарда долара и да започне изграждането на съоръжението. На практика съществуващите до момента бариери в щатите Калифорния, Аризона и Ню Мексико ще бъдат заменени с по-стабилни конструкции.

В Туитър президентът Тръмп определи решението като "голяма победа". Изграждането на стена в граничните райони с Мексико беше сред основните обещания на Тръмп по време на предизборната му кампания през 2016 година.

Демократите реагираха остро на постановлението. Председателят на Долната камара на Конгреса, контролирана от тях, Нанси Пелоси заяви, че Върховният съд е разрешил на Доналд Тръмп да открадне пари на военните и да ги похарчи за скъпа и неефективна стена по границата. На подобно мнение са и много неправителствени организации, според които евентуален строеж ще окаже негативно влияние и върху природата в съответните щати. Междувременно САЩ сключиха споразумение за мигрантите с Гватемала. По силата на документа мигрантите от Хондурас и Ел Салвадор се задължават да искат убежище в Гватемала, а не да продължават към Съединените щати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серия от земетресения взеха жертви във Филипините
Серия от земетресения взеха жертви във Филипините
Бургаският съд гледа мерките на телефонни измамници
Бургаският съд гледа мерките на телефонни измамници