НОВИНИ

Париж в очакване на протести в навечерието на Нова година

В Париж традиционната новогодишна наздравица на булевард "Шанз Елизе", ще бъде предшествана от "жълтите жилетки", които планираха за днес осмата си антиправителствена акция. Близо 150 000 служители на реда ще посрещнат Новата година като охрана на празника. 12 000 от тях са в Париж.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, кор. на БНР
20:28, 31.12.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Туристи, празнуващи и протестиращи ще бъдат заедно в сърцето на Париж в новогодишната вечер. Първото очаквано действие е на "жълтите жилетки", решили да издигнат глас точно по време на новогодишното слово на президента Макрон, който трябва да припомни предстоящите реформи, запазвайки успокоителния тон под прицела на критиките.

Протестиращите очакват "промени" и "победи" през 2019 г., както обявиха във Фейсбук. Над 9000 се канят да участват в шествието, замислено като "мирно", в което далеч не е убеден вътрешният министър Кристоф Кастанер.

Кристоф Кастанер, министър на вътрешните работи на Франция: Какво да очакваме от "жълтите жилетки" ли? Безредици. Ясно е, че те организират или по-точно дезорганизират протестите си така, че да създават безредици. Само погледнете какво пишат в интернет!

Булевард "Шанз-Елизе" е под щателния контрол на полицията, готова за различни сценарии. Забранени са всякакви опасни предмети, запалителни устройства и стъклени бутилки.

Точно преди полунощ спектакълът "Звук и светлина" ще бъде прожектиран върху Триумфалната арка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Научните постижения през 2018 г.
Научните постижения през 2018 г.
Посрещаме Новата 2019-та година на Сцена под звездите
Посрещаме Новата 2019-та година на "Сцена под звездите"