Голяма част от ценните реликви в "Нотр Дам" са спасени

Цяла нощ французите следиха гасенето на пожара в "Нотр Дам". Възстановяването на готическата катедрала вероятно ще отнеме години. Какво е значението на "Нотр Дам" за французите и каква част от безценните предмети бяха спасени - вижте повече от прякото включване на кореспондента на БНР в Париж Юлия Талева.

от Юлия Талева, кор. на БНР
преди 11 месеци
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Обезобразена, но все пак изправена - така осъмна катедралата, която цяла нощ горя обвита в пламъци. Французите, единни в скръбта си, преживяват случилото се не просто като травма, а направо като ампутация, коментира един от известните френски историци.

"Нотр Дам" наистина е духовното сърце на Франция, подкрепяла е парижаните по време на нещастия, епидемии, вдъхновявала е творци.

;

Пожарникарите са успели да спасят важна част от реликвите на храма - венеца на Христос, който се изнася за поклонение на Разпети петък, мантията на Свети Луи, олтарът с кръста.

Забележителна е волята "Нотр Дам" да бъде възстановена - вече са обещани 300 милиона евро от най богатите фамилии, както и дъбово дърво от най-мащабната френска фирма в сектора за възстановяване на изгорялата дървена шапка на катедралата.

Топ 24
Най-четени