Учени твърдят, че са идентифицирали най-ранните признаци на Болестта на Паркинсон в мозъка 15 до 20 години преди да се появят симптомите на болестта, съобщи Би Би Си. Сканирането на мозъците на малък брой високорискови пациенти открива неизправности в серотониновата система на мозъка, която контролира настроението, съня и движението.Изследователи от Кралския колеж в Лондон твърдят, че откритието може да доведе до нови инструменти за превенция и лечение на болестта.

© БГНЕС

Паркинсоновата болест е прогресивно неврологично състояние, чиито основни симптоми са треперене, тремор и скованост, но депресията, проблемите с паметта и съня също са често срещани при болните.

Традиционно се смята, че болестта е свързана с химикал, наречен допамин, който липсва в мозъка на хората с това състояние. Въпреки че няма лечение, съществуват терапии за контрол на симптомите - и те се фокусират върху възстановяването на нивата на допамин.

Но изследователски екип скоро публикува в изданието Lancet Neurology изследване, доказващо, че промените в нивата на серотонина в мозъка са на първо място - и могат да се смятат за ранен предупредителен знак.

Учените са изследвали мозъците на 14 души от отдалечени села в Южна Гърция и Италия, които имат редки мутации в гена на SNCA, която почти сигурно гарантира развитието на болестта на Паркинсон.

Половината от тази група вече са били диагностицирани с Паркинсонова болест, а половината все още не са показали никакви симптоми, което ги е направило идеални за изучаване на развитието на болестта.

Сравнявайки техните мозъци с други 65 пациенти с Паркинсонова болест и 25 здрави доброволци, изследователите са успели да определят ранните промени в мозъка на пациентите на 20 и 30 години.

Болен от Паркинсон е намерил начин сам да се бори с болестта

Болен от Паркинсон е намерил начин сам да се бори с болестта

Пловдивчанин, болен от Паркинсон, е намерил начин сам да се бори с коварната болест. 57-годишният Румен Велев е открил апарат – портативен невростимул...

Водещият автор на изследването проф. Мариос Политис смята, че аномалиите, свързани с нивата на серотонин могат да се установят много преди да започнат проблемите с движението и преди да се промени нивото на допамина.

"Нашите резултати показват, че ранното откриване на промени в серотониновата система може да отвори врати за развитието на нови терапии, които да забавят и в крайна сметка дори да предотвратят прогресирането на болестта на Паркинсон," каза той.

Здравната каса ще поеме финансирането на "мозъчните пейсмейкъри"

Здравната каса ще поеме финансирането на "мозъчните пейсмейкъри"

Здравната каса поема финансирането на най-модерния метод за лечение на Паркинсон. Досега пациентите заплащаха за така наречените мозъчни пейсмейкъри п...