Учени са открили ранни признаци на Болестта на Паркинсон

Учени твърдят, че са идентифицирали най-ранните признаци на Болестта на Паркинсон в мозъка 15 до 20 години преди да се появят симптомите на болестта, съобщи Би Би Си. Сканирането на мозъците на малък брой високорискови пациенти открива неизправности в серотониновата система на мозъка, която контролира настроението, съня и движението.Изследователи от Кралския колеж в Лондон твърдят, че откритието може да доведе до нови инструменти за превенция и лечение на болестта.

от БГНЕС
преди 8 месеци
Чете се за: 00:51 мин.
Животът
Учени са открили ранни признаци на Болестта на Паркинсон

Паркинсоновата болест е прогресивно неврологично състояние, чиито основни симптоми са треперене, тремор и скованост, но депресията, проблемите с паметта и съня също са често срещани при болните.

Традиционно се смята, че болестта е свързана с химикал, наречен допамин, който липсва в мозъка на хората с това състояние. Въпреки че няма лечение, съществуват терапии за контрол на симптомите - и те се фокусират върху възстановяването на нивата на допамин.

Но изследователски екип скоро публикува в изданието Lancet Neurology изследване, доказващо, че промените в нивата на серотонина в мозъка са на първо място - и могат да се смятат за ранен предупредителен знак.

Учените са изследвали мозъците на 14 души от отдалечени села в Южна Гърция и Италия, които имат редки мутации в гена на SNCA, която почти сигурно гарантира развитието на болестта на Паркинсон.

Половината от тази група вече са били диагностицирани с Паркинсонова болест, а половината все още не са показали никакви симптоми, което ги е направило идеални за изучаване на развитието на болестта.

Сравнявайки техните мозъци с други 65 пациенти с Паркинсонова болест и 25 здрави доброволци, изследователите са успели да определят ранните промени в мозъка на пациентите на 20 и 30 години.

;

Водещият автор на изследването проф. Мариос Политис смята, че аномалиите, свързани с нивата на серотонин могат да се установят много преди да започнат проблемите с движението и преди да се промени нивото на допамина.

"Нашите резултати показват, че ранното откриване на промени в серотониновата система може да отвори врати за развитието на нови терапии, които да забавят и в крайна сметка дори да предотвратят прогресирането на болестта на Паркинсон," каза той.

Топ 24
Най-четени