НОВИНИ

Промени в Енергийната стратегия заради газовите проекти

Парламентарната комисия разреши на "Булгартрансгаз" да стане акционер в терминала за втечнен газ в Александруполис, да изгради газова борса и да договори с "Газпром" предварителната покупка на капацитети синьо гориво, от българската част на "Турски поток". Това стана с промяна в Енергийната стратегия, подкрепена от ГЕРБ и ДПС. От БСП и Патриотите са въздъжраха.

Николай Минков
от Николай Минков
17:26, 27.11.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

2 млрд. и 800 млн. ще струва изграждането на газопреносна инфраструктура,включваща българската част на "Турски поток", компресорните станици, граничните връзки и влизането ни с 20% в капитала на терминала за втечнен газ в Гърция.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Ако се реализира тази концепция, за която току що ви информирах, за "Булгартарсгаз" за периода от 2020 до 2040 г. ще е налице печалба, която ще възлиза на над 4 млрд. и 350 млн. лв.

България обаче ще изгуби гарантирани 1 млрд. и 92 млн. транзитни такси от Трансбалканския газопровод, заради пренасочването на руски газ към Турски поток от 2020 г.

От ГЕРБ попитаха водени ли са преговори с "Газпром", да продължи подаването на синьо гориво по тръбата и след 2020 г.

Валентин Николов, ПГ на ГЕРБ: Говорили ли сте, че ще се използва пак Трансбалканския газопровод за допълнителни количества, които ще се пренасят през България евентуално?

Петкова заяви, че преговорите са секретни. Обединените патриоти поискаха допълнителна информация по договореното с "Газпром".

Искрен Веселинов, ПГ на "Обединени патриоти": Г-жа министърът каза, че при евентуално закрито заседание ще даде някаква допълнителна информация, но поне за мен това ми пречи да си формирам допълнително становище и ще гласувам "въздържал се", ако не бъде дадена допълнителна информация.

БСП обвиниха ГЕРБ за провала на "Южен поток", който бил по икономически по-изгоден от "Турски поток" и хъб "Балкан".

Таско Ерменков, ПГ на БСП: Когато ние тръгнахме да реализираме "Южен поток", вие направихте пътека до Брюксел, за да доказвате колко сме лоши в това. Колко милиарда загубихме, че вие спряхте тогава този проект. Поради каква причина и защо за пореден път в тази конкретика липсва изграждането на ново газохранилище.

Според ДПС промените в стратегията се правят в последния възможен момент.

Рамадан Аталай, ПГ на ДПС: Ние ще подкрепим вашето усилие. Защото с този проект , ние не осигуряваме диверсификация, ние осигуряваме доставката на газ в България.

Депутатите на БСП и "Обединени патриоти" гласуваха въздържали се. Стратегията беше приета с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

В петък промените в Енергийната стратегия ще бъдат окончателно гласувани в пленарна зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КАТ с важни съвети към водачи и пешеходци след трайното застудяване
КАТ с важни съвети към водачи и пешеходци след трайното застудяване
Президентът сезира КС за Закона за корпоративното подоходно облагане
Президентът сезира КС за Закона за корпоративното подоходно облагане