НОВИНИ

Парламентарни искри: Какво следва след политическия огън в разгара на лятото

Вътрешнокоалиционен огън в разгара на дъждовното лято. Шумно недоволство, обвинения и междуличностни нападки разтресоха отвътре пластовете на властта. А един от партньорите в нея предупреди, че от развръзката по Закона за приватизацията зависи съдбата на управлението. И видя зад промените лобистки действия.

Надежда Василева
от Надежда Василева
21:33, 27.07.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас
Валери Симеонов, вицепремиер и лидер на НФСБ: Ако това стане, аз не виждам бъдеще в тази коалиция въобще оттук нататък.
Волен Сидеров, председател на ПГ на Обединените патриоти и лидер на "Атака": Аз държа на извинението от името на всички, защото неговите думи засегнаха и обвиниха не само "Атака", но и ГЕРБ.

ГЕРБ парираха обвиненията в лобизъм и дори подкрепиха президентското вето върху спорните законови промени. Паралелно с това обаче патриотите не сключиха примирие. Войната на думи между Сидеров и хората на Симеонов стигна и до физически сблъсък.

Премиерът Борисов събра партньорите, за да изгладят противоречията.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Благодаря на всички колеги, че загърбиха своето его. Всички признахме за това, което сме сгрешили или не сме били достатъчно организирани, за да поддържаме нормалния диалог между коалиционните партньори. Коалицията е достатъчно стабилна и осъзната, и то не заради властта, постовете или мястото в парламента, а заради това, че всичко останало би означавало голям хаос.
Красимир Каракачанов, вицепремиер и лидер на ВМРО: Искам да успокоя колегите депутати от БСП, които се притесняваха, че ако се наложи да пада правителството, ще трябва да работят август. Да им пожелая приятна почивка, да не се притесняват.

Най-мълчалив във вихъра на скандалите остана Валери Симеонов.

Валери Симеонов, вицепремиер и лидер на НФСБ: Мога да кажа само, че съм доволен от развитието на нещата.
;

Макар и не получил извинение от Симеонов, Сидеров коментира, че няма нищо фатално в споровете им и че това е добре за демокрацията.

Волен Сидеров, председател на ПГ на Обединените патриоти и лидер на "Атака": Не е ли по-честно, ако Симеонов каже нещо към мен и аз му отговоря, това да стане обществено достояние, отколкото да се скрием, да излезем след това любезни и усмихнати като в японски театър, да се покланяме, а всъщност вътрешно да се караме? То няма жив човек, който не е емоционален, надявам се не искате 240 роботи.

Дали емоциите ще бъдат поне малко укротени? Или Обединените патриоти ще останат разединени и трудно ще съжителстват зад тази парламентарна врата? Дали партньорите ще се вслушват по-внимателно в гласа на другия при управленските решения или вътрешнокоалиционните бури отново ще разклатят спокойствието на властта? Новият сезон на патриотичния сериал предстои през политическата есен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова за „Визия за България“: Да сменим модела на управление
Корнелия Нинова за „Визия за България“: Да сменим модела на управление
Страница от стар вестник беше продадена за 50 000 долара заради ценна карикатура
Страница от стар вестник беше продадена за 50 000 долара заради ценна карикатура