НОВИНИ

​Парламентарните избори във Франция под знака на обновлението

Според сондажите партията на Еманюел Макрон може да постигне мощна победа и да си осигури много над абсолютното мнозинство в Националното събрание на Франция. Изборите във Франция са мажоритарни, в два тура. Крайният резултат ще стане ясен другата неделя, когато е насрочен балотажът.

Фани Аронова
от Фани Аронова Юлия Талева - кор. на БНР
19:25, 11.06.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Както и да завърши вотът, нагласите на хората показват, че думата на деня е "промяна". Френския език вече има неологизъм, измислен от крайнолевия Жан-Люк Меланшон. Той идва от призива "Разкарай се!" към диктатора Бен Али по време на арабската пролет в Тунис.

- Това е обновление. "Разкарване", както казват. Терминът означава обновяване на политическата класа. Познавам хора, които са депутати от 40 години.

Ако се сбъднат прогнозите за "разкарването", дясната партия Републиканците ще получи най-много 23 процента от гласовете. След управлението на Франсоа Оланд, социалистите може да останат само с 9 процента, изпреварени от крайната левица и крайната десница.

Очаква се най-голямото обновление в 577-местното Национално събрание от зората на Петата република. Над 200 от досегашните депутати ще отпаднат, заменени от кандидати на Макрон - главно хора без политически опит. "Република, напред!" може да заеме близо 3/4 от местата в парламента.

Бих предпочела Макрон да получи голямо мнозинство. Искаме да видим резултата от обявените реформи.

Финансистът Макрон обеща да реформира пазара на труда, данъчната и пенсионната система. Не всички обаче са доволни.

Работихме цял живот, 45 години изплащахме кредити, а той иска пак да плащаме. Не съм съгласен.

Това е първият, но не и последен сериозен тест за 39-годишния френски президент. Ако спечели мандат за реформи, той тепърва трябва да докаже, че може да ги изпълни успешно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще си отидат ли заради строг финансов контрол сергиите от събори и панаири?
Ще си отидат ли заради строг финансов контрол сергиите от събори и панаири?
Красимир Каракачанов иска по-голям бюджет за армията
Красимир Каракачанов иска по-голям бюджет за армията