НОВИНИ

Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и Общественото осигуряване

Депутатите приеха на първо четене бюджетите на Здравната каса и Общественото осигуряване. Най-голям спор предизвика бюджетът на Здравната каса заради заложените в него промени в още 16 закона. Спорни моменти в закона за Бюджета на общественото осигуряване бяха увеличението на минималната работна заплата и максималния осигурителен доход. Депутатите се събраха късно вечерта и на председателски съвет, който промени дневния ред за утре - първо ще бъдат приети промените в бюджетните закони, а след това ще бъде гласуван и новият държавен бюджет.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:15, 06.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 02:03 мин.
У нас

Най-голям спор предизвика бюджетът на Здравната каса заради заложените в него промени в още 16 закона. Очаквано, за него гласуваха депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти, но под условие, че ще бъде променено разпределението на парите по пера между двете четения. Освен това ГЕРБ предлага да отпадне прелицензирането на всички болници и ограничението един лекар да има право на един трудов договор.

Срещу закона за Здравната каса се обявиха от БСП и от ДПС. Опозицията се обяви против прехвърлянето на Агенцията по трансплантации към новосъздадената Агенция за медицински одит, както и преместването на Фонда за лечение на деца в чужбина към Министерството на здравеопазването.

От "Воля" също обявиха, че ще се въздържат да подкрепят законопроекта, защото смятат, че се прави една "скандална" поправка с изменение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

;
Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване: Ще бъде изключително тежко административно натоварване, ако новосъздадената Агенция за медицински надзор изисква задължително прелицензиране на лечебните заведения. Смятам, че тя няма да има и нужния капацитет, за да прелицензира една година след въвеждането на новите медицински стандарти.
Георги Йорданов, депутат от ПГ на "БСП за България": В преходните и заключителни разпоредби има неща, които откровено не кореспондират с един закон за бюджет на НЗОК. Първо- разрешение за дейност на болници от НС. Тов е нонсенс. Това не може да се говори въобще. Обединение на хемотрансфузионните центрове. Та нима това трябва да стане със Закона за бюджета на НЗОК при положение, че нямат никакво отношение към бюджета на НЗОК.
Д-р Нигяр Джафер, депутат от ПГ на ДПС: Нали бяхте за дебат, нали бяхте за консенсус. Защо не го потърсите, за да чуете и нашите аргументи и нашите критики преди да предложите тези промени.
Веселин Марешки, председател на ПГ на "Воля": Уж забрана за приватизация на лечебните заведения, като цяло, обаче на по 5, по 10% по най-апетитни хапки може да бъде направен.
Д-р Калин Поповски, депутат от ПГ на "Обединени патриоти": Преди второ четене ще искаме разговор с управителя на НЗОК и министъра за някои неща, като процентно съотношение на основните пера в разпределението на финансирането на този бюджет.
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Предвиденият ръст за 2019 г. в размер на 490 млн. лв. ще може да създаде условия на НЗОК, заедно със съсловните организации да намерят най-справедливото и балансирано решение по отношение на всички здравноосигурителни плащания.
;

Законовите промени в бюджета за обществено осигуряване за 2019 г. предвиждат размера на минималната заплата да достигне 560 лв. С 5,7% ще бъдат увеличени пенсиите, а таванът ще достигне1200 лв. 3000 лв пък ще бъде размерът на максималният осигурителен доход. От БСП и ДПС възразиха срещу предложените текстове. Според БСП увеличението както на заплатите в бюджетния сектор, така и на пенсиите от юли не е достатъчно. ДПС възрази срещу скока на осигурителния доход и запазването на тавана на пенсиите.

Хасан Адемов, председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика: Доверие в пенсионната система не се гради по този начин - с решения, които се вземат в последния момент, с решения, които се вземат в движение. Бюджетът на ДОО, така както е предложен, задълбочава диспропорциите в системата и гарантира единствено оцеляване на ръба на мизерията, за съжаление.
Светлана Найденова, ГЕРБ: Най-голямото предимство на проекта на ДОО е, че с него едновременно се подобрява финансовата стабилност на ДОО и се гарантира по-висока адекватност на пенсиите и обезщетенията.
Крум Зарков, БСП за България: Ходете обяснете на двата милиона пенсионери, които всеки ден в приемната ви питат как се живее с 210 лв на месец и как се живее, когато лекарствата ми струват повече отколкото ми дават пенсията. Попитайте ги това и тогава говорете за адекватност.

След приемането на първо четене, трите основни финансови закона влизат в парламентарните комисии, а след това на второ четене в пленарна зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Американците гласуват на междинни избори за Конгрес
​Американците гласуват на междинни избори за Конгрес
Спорове в парламента заради кворума за гласуване бюджетите на НЗОК и ДОО
Спорове в парламента заради кворума за гласуване бюджетите на НЗОК и ДОО