НОВИНИ

Евродепутатите одобриха новата Европейска комисия

Европарламентът одобри състава на новата Европейска комисия под ръководството на германката Урсула фон дер Лайен. Мандатът на Еврокомисията е пет години, тя ще започне работа на 1 декември. Великобритания е единствената държава от ЕС, която отказа да излъчи свой еврокомисар заради предстоящия Брекзит. Какво каза фон дер Лайен в Европарламента и как гласуваха българските евродепутати - вижте повече подробности в прякото включване на кореспондента ни Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:12, 27.11.2019 (обновена)
Чете се за: 01:38 мин.
По света

Урсула фон дер Лайен започва своята реч пред евродепутатите с цитат на Вацлав Хавел и спомен на Нежната революция в Чехословакия, която донесе промените в Европа. Както и тогава, и сега сме изправени през трансформация, подчерта тя.

Фон дер Лайен представи поименно своите комисари и това, което очаква от тях.

Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия: Хората се вълнуват от бъдещето на децата и обществата ни. Културата и образованието свързват миналото с бъдещето ни. Това е, което ни прави уникални. Нашата душа, нашата култура, нашето разнообразие, нашето наследство - знам, че с Мария Габриел всичко тога е в сигурни ръце.

Фон дер Лайен добави към името на ресора на Габриел е образованието и културата.

Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на науката, иновациите, образованието, културата и младежта: Промяната на името на ресора е едно признание - признание за всеобхватността, мащаба и значението на ресора. Когато днес произнесем тези думи - образование, иновации, култура, научни изследвания, младежи, спорт - това означава настояще и бъдеще.

Сред най-оспорваните ресори в новата Еврокомисия е този на комисаря от Гърция. Той ще трябва да популяризира европейския начин на живот.

Маргаритис Схинас - еврокомисар по миграцията и популяризирането на европейския начин на живот: В свят, който става все по-несигурен и по-мрачен, Европа е светлина. За мен е голяма чест да защитавам, популяризирам и обяснявам всички елементи на европейския начин на живот.

Всички български евродепутати гласуваха в подкрепа на Комисията фон дер Лайен.

Сергей Станишев - евродепутат и лидер на ПЕС: Новата европейска комисия получи голяма подкрепа, над 460. Това е повече отколкото подкрепата, която имаше комисията Юнкер и този път социалистите много единно гласувахме в подкрепа на комисията. Тази комисия не е вече, както преди, когато беше доминирана от ЕНП, тя отразява променящите се политически баланси в Европа.
Андрей Ковачев - евродепутат от ГЕЛБ/ EНП: Само крайната левица и крайната десница бяха против тази комисия, а Зелените - по незнайни за мен причини се въздържаха, въпреки че много от нещата, които те искаха бяха заложени в приоритетите на комисията на Урсула фон дер Лайен.
Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС/Обнови Европа: Ние гласувахме "за" тази комисия, защо имахме поредица от изслушвания, които бяха убедителни по няколко причини - за нас е много важно да се запази финансирането по общата селскостопанска политика и политиката по кохезията.
Ангел Джамбазки - евродепутат от ВМРО/Група на европейските консерватори и реформисти: Делегацията на ВМРО в групата на европейските консерватори гласува доверие на тази комисия с ясни изисквания и към българския еврокомисар, от когото очакваме много, и към цялата комисия.

Тази неделя е първият работен ден на фон дер Лайен и тя ще го използва, за да се чуе по телефона с лидерите на държавите от Европейския съюз.

;

Цялата реч на Урсула Фон дер Лайен вижте в прикачения файл!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВАС остави в сила решението на КЗК за строежа на националната детска болница
ВАС остави в сила решението на КЗК за строежа на националната детска болница
 БЧК предоставя вещи от първа необходимост на бедстващите в Албания
БЧК предоставя вещи от първа необходимост на бедстващите в Албания