COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Парламентът освободи управителя на НЗОК проф. Камен Плочев

Парламентът прекрати предсрочно мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК) проф. Камен Плочев. Решението беше гласувано със 109 гласа „за“, 72 „против“ и 30 „въздържал се“.

от БГНЕС
10:45, 20.06.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
Парламентът освободи управителя на НЗОК проф. Камен Плочев

Аргументът за освобождаването му от длъжност е обективната невъзможност да изпълнява своите задължения за срок, по-дълъг от три месеца. В Народното събрание има е постъпило писмо, в което проф. Плочев изрично посочва, че последните три месеца е отсъствал поради заболяване, а по мнение на лекуващия го екип, няма да бъде трудоспособен поне още един месец, което се доказва с представен болничен лист.

;

От опозицията разкритикуваха начина на освобождаването на проф. Плочев и определиха случващото се като „политически кръстоносен поход“ срещу него. Според народния представител от „БСП за България“ Славчо Велков причината за това е заявеното преди време от проф. Плочев, че НЗОК е натрупала задължения към чужди социални институции.

Славчо Велков оспори и един от аргументите за предсрочното освобождаване на управителя на НЗОК, а именно, че той е представил е болничен лист, но не решение на ТЕЛК, което да доказва неговата нетрудоспособност.

Участие в дискусията взе зам.-председателят на парламента и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер. Тя определи казуса като „пореден фрагмент от задълбочаващата се безизходица в системата на здравеопазването“, а аргумент за твърдението си намери във факта, че проф. Плочев е 17-ти управител на касата.

Зам.-председателят на парламента смята още, че с освобождаването на проф. Плочев хаосът в здравеопазването няма да се оправи и потвърди, че групата на ДПС няма да го подкрепи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Варненка отглежда десетки котки в дома си и тормози съседите
Варненка отглежда десетки котки в дома си и тормози съседите
Държавата поема стопанисването на язовири
Държавата поема стопанисването на язовири