НОВИНИ

Парламентът отхвърли пълна мажоритарна система в два тура

След гласуване и прегласуване, със 121 гласа "против", един "въздържал се" и 98 "за" парламентът отхвърли промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, с които се въвеждаше пълна мажоритарна избирателна система в два тура.

bnt avatar logo
от БТА
13:30, 15.06.2017
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Освен депутатите от ПГ на ГЕРБ, проектът подкрепиха ПГ на "Воля" и един независим депутат. Измененията, внесени от Цветан Цветанов и група народни представители, предвиждаха промяна на изборната система при вот за народни представители от пропорционална към мажоритарна, в резултат на националния референдум, произведен през миналата година.

Предлагаше се мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни райони. Според проекта кандидатите за народни представители могат да бъдат предлагани за регистриране само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район, като няма да могат да бъдат включвани в кандидатска листа на друга партия, коалиция или инициативен комитет.

Предвиждаше се наименованията, границите и номерацията на изборните райони да се определят с указ на президента въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението. Предлагаше се още в едномесечен срок преди първите избори за народни представители по мажоритарната изборна система българските граждани, живеещи извън България, да могат да подават заявления за активна регистрация за гласуване извън страната чрез сайта на ЦИК.

Друго предложение беше намаляване на годишния размер на държавната субсидия за партиите и коалициите за един получен действителен глас на 1 лев. Преди гласуването председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отбеляза, че става дума за мнението на над 2,5 милиона български граждани. Според него дебатът е трябвало да бъде воден още преди референдума и президентските избори, за да бъде информирана обществеността за ползите и вредите. Той каза още, че още при изборите през 2009 г. е проличало, че обществото се нуждае от мажоритарен елемент и иска да гласува за личности. Цветанов допълни, че местните избори, например, са много ясен и изразен мажоритарен вот. Искам все пак да се съобразим с тези 2,5 милиона български граждани, коментира той.

Веселин Марешки /"Воля"/ заяви, че вижда страх, чува страх и му мирише на страх. Според него причината е, че освен изборите в България, е имало избори и в други държави като САЩ, и те са потвърдили, че има вълна на негодувание срещу статуквото. Нека сме смирени и да се вслушваме в българския народ, апелира той.

НС не прие и поправките, предложени от ДПС. Срещу тях бяха 113 народни представители, 69 се въздържаха, а "за" бяха 24. Проектопромените на ДПС предвиждаха да се отменят задължителното гласуване, както и квадратчето "не подкрепям никого", както и да се въведе възможността за използването на майчин език по време на предизборната кампания от лица, които се самоопределят като принадлежащи към малцинствени групи в България.

Друго предложение на ДПС беше ЦИК да определя реда и жребия веднага след изтичане срока на регистрация на партии, коалиции, инициативни комитети за съответните избори, като те могат при регистрация на кандидатските си листи за всеки вид избори под номера на листата, който съвпада с номера на жребия, да нямат кандидат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС въвежда уеднаквени разрешителни за престой на чужденци
ЕС въвежда уеднаквени разрешителни за престой на чужденци
​Нова живописна атракция това лято във Враца
​Нова живописна атракция това лято във Враца