НОВИНИ

Парламентът отхвърли ветото върху Закона за военното разузнаване

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за военното разузнаване, които дават възможност начело на Служба Военна информация да може да застане и цивилен. Според БСП с промените има опасност шефът на службата да е политически обвързан. От ГЕРБ пък отбелязаха, че назначението минава през одобрение и на президента. По време на дебата лидерът на "Атака" поиска оставката на министъра на отбраната. Той пък реагира остро на думите на Сидеров.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:39, 05.09.2019
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Поредният скандал между бившите коалиционни партньори избухна след като изключеният от патриотичните редици Волен Сидеров отново атакува Красимир Каракачанов.

Волен Сидеров - председател на Атака: Когато съдействах той да стане министър на отбраната и вицепремиер, нямаше обещание към избирателите да даваме 2 милиарда за ненужни скъпи самолети, а да ги даваме за пенсии. Военното разузнаване е пред фалит, пред срив. Имаме един министър на отбраната, вицепремиер, който трябва да подаде оставка, ако иска правителството да оцелее.
Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Не сме първи април, Волен Сидеров от една година иска оставки. И тъй като хем иска да бъде във властта и да я консумира, тъй като има областни и зам-областни управители, министър на икономиката, зам.-министри, и в същото време иска пред публиката да изглежда опозиционер. Обаче няма дупе да скочи на Бойко Борисов или на някой министър от ГЕРБ, направи фундаменталната грешка една година да плюе своите партньори. Опитвах се и синя каска да го играя, и добър да го играя, не става. Като не става, прав му път, на последния ред при независимите и да се оправя в живота.

По време на дебата за ветото, от ляво защитиха мотивите на президента. И посочиха, че ако начело на служба Военна информация стои военен, той има забрана да членува в партии.

Крум Зарков - БСП: Зад невинното понятие цивилен служител се крие понятието ,,политическо лице". Въпросът, пред който президентът ни изправя повторно, не е гражданин или военен, а е безпартиен или политик.
Веселин Марешки - председател на Воля: Ако някой иска да овладее някоя служба, не е толкова трудно да намери кандидат с пагон.

От ГЕРБ припомниха, че независимо дали е цивилен или военен, шефът на службата се назначава от президента, по предложение на министъра на отбраната.

Христо Гаджев - ГЕРБ: Нали не очаквате сериозни хора като министъра на отбраната, като министър-председателя, който съгласува и президента, който назначава да предложат човек, който не разбира какво да работи.

От ВМРО пък посочиха, че това е 19-тото вето на този президент.

Милен Михов - "Обединени патриоти", ВМРО: Очевидно той ще бъде рекордьор по използването на това Конституционно право.

Денят изобилстваше от политически идеи. В съзвучие с вчерашното обръщение на президента, от БСП поискаха промени в правилника и възстановяване на блицконтрола, за да задължат премиера да отговаря на въпроси в пленарната зала.

ВМРО и НФСБ пък предложиха закон, според който държавата да дава допълнителни средства на хората с пенсия под прага на бедността. Това би струвало 1 милиард годишно.

А след оставката на Мая Манолова като омбудсман, досегашната ѝ заместничка Диана Ковачева положи клетва да заеме поста, докато бъде избран нов обществен защитник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 10 загинаха при атентат в Кабул
Най-малко 10 загинаха при атентат в Кабул
Пострадалите от пожара в Бухово ще бъдат настанени във временни общински жилища
Пострадалите от пожара в Бухово ще бъдат настанени във временни общински жилища