НОВИНИ

Парламентът отложи преференциите в очакване на ветото на президента

Правната комисия в Народното събрание отложи днес гледането на новите поправки в Избирателния кодекс, сред които връщането на реда за преференциите, заради очакваното вето на президента върху предишните промени. Това съобщи в предаването "Още от деня" Десислава Атанасова, заместник-председател на комисията.

bnt avatar logo
от БНТ
19:11, 20.02.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Депутатът от ГЕРБ поясни, че въпросът ще бъде обсъждан след произнасянето на държавния глава, който може да обнародва промените или да наложи вето.

В понеделник депутати от мнозинството внесоха поправки, които възстановяват преференциите за пренареждане на партийните листи на 5% за европейските избори и на 7 за местния вот.

Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ: Точката беше отложена с мотива, че трябва да се извърви целият законодателен път на законопроекта, който гласувахме на второ четене миналата седмица. Има две възможности - или да се наложи отлагателно вето и законът да се върне за ново обсъждане, или се публикува и тогава да се правят промени. Според нас това е правилното решение.

Георги Свиленски от "БСП за България" заяви, че парламентарната група няма да се върне в Народното събрание преди да бъдат възстановени действащите в момента правила освен за преференциите и за машинното гласуване, обжалването пред ВАС, както и вземането на решенията в СИК да е с квалифицирано мнозинство.

Георги Свиленски, депутат от "БСП за България": Няма повод, който да ни върне в пленарната зала преди да се приемат четирите условия.

При връщането на дискусията за изборния кодекс ДПС ще настоява за отпадането на новоприетите текстове и за уседналост и да ограничаването на броя на избирателните секции в чужбина.

Депутатът от ДПС Халил Летифов заяви, че партията смята, че тези текстове противоречат на конституцията и ограничават правата на избирателите.

ДПС ще решава всяка сутрин дали да се регистрира за участие в заседанията на Народното събрание, тъй като има условия към дневния ред.

Условията на ВМРО са възстановяване на праговете за преференциите и намаляването на тези за пряк избор на кметове на населени места от 350 души сега на 150.

Десислава Атанасова заяви, че не е отминал и дебатът за изцяло мажоритарна избирателна система. Законодателно предложение за това ГЕРБ внесе в началото на мандата.

БСП ще подкрепи смесена система, стана ясно от думите на Свиленски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС отпусна допълнително 30 млн. лв. за болниците
МС отпусна допълнително 30 млн. лв. за болниците
ДПС настояват за позиция на парламента срещу Луковмарш
ДПС настояват за позиция на парламента срещу Луковмарш