След тридневно гласуване депутатите приеха държавния бюджет за 2020-а. Той предвижда равни приходи и разходи, увеличение на минималната работна заплата до 610 лв. от Нова година, увеличение на пенсиите с 6,7% от юли, както и нарастване на минималната до 250 лв. След сериозен спор в пленарната зала депутатите решиха партийната субсидия да бъде по 8 лв. на глас. Сметката показва, че заради непредвидените в бюджета пари за партийни субсидии ще са нужни допълнително 23 млн. лв.

Интересното е, че два часа по-рано същото това предложение беше отхвърлено от народните представители с гласовете на ГЕРБ, Воля, ДПС и двама независими. След това обаче беше отхвърлено и предложението на министерството на финансите за 1 лев партийна субсидия, срещу него гласуваха от БСП, ДПС и Обединените патриоти. Така депутатите се лишиха напълно от субсидии, наложи се да бъде прекъснато парламентарното заседание и финансовият министър Владислав Горанов проведе среща с Обединените патриоти. Беше намерен начин за поправяне на ситуацията.

Владислав Горанов, министър на финансите: С колегите от "Обединени патриоти" постигнахме принципно съгласие да влезем в пленарна зала и отново да поставим на дискусия дебата за размера на партийните субсидии. Те настояха да се подкрепи виждането на колегите от БСП, да се постигне този размер. Много или малко е това, нека да преценим във времето ние уважаваме тяхната позиция, за нас е приоритет е следващата финансова година да има устойчив и предвидим бюджет.

Срещу това решение обаче възразиха от ДПС, които напуснаха залата и дори поискаха оставката на председателят на Народното събрание Цвета Караянчева с мотив, че подобна процедура е незаконна.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Видя се популизма и на ГЕРБ, и на БСП.

От ДПС сигнализираха, че ще има проблем с дебатите за партийни субсидии по-рано днес.

Мустафа Карадайъ, лидер на ПГ ДПС: Като дойде гласуването на член 64 от Закона за държавния бюджет, ще лъсне задкулисната договорка на ГЕРБ и БСП, които ощетявайки малките политически партии, нанасят поредния удар по демокрацията и плурализма в страната.

Тогава и БСП и финансовият министър отхвърлиха подобно твърдение.

Владислав Горанов - министър на финансите: Не ми е известна такава договорка, това, което коментирах преди малко пред ваши колеги, нека да мине гласуването, да видим дали тези подозрения на г-н Карадайъ ще се материализират. Нашата позиция остава непроменена.
Корнелия Нинова - лидер на ПГ БСП: Това е лъжа. Интересно ми е защо го правят от ДПС, след като осъзнато го правят и знаят, сигурна съм, че знаят, че нито съм се срещала, нито съм говорила по телефона, нито съм договаряла с г-н Борисов такова нещо.