НОВИНИ

Парламентът прие на първо четене Бюджета на НЗОК за 2017 г.

Народните представители приеха на първо четене Бюджета на НЗОК за 2017 г. За здраве догодина са заложени 248 млн. лв. повече, като една трета от тях са заради разходите за по-високите вноски на хора, които са осигурявани от държавата. Повече средства са предвидени за болниците - за лекарства. Предстои обсъждането и гласуването на бюджета за Държавното обществено осигуряване или по-точно НОИ. Утре трябва да бъде гласуван и централния бюджет на държавната хазна.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
11:40, 17.11.2016
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

За гласуваха 98 депутати, против бяха 51, петима се въздържаха. Основно против са гласовете на БСП и ДПС.

Атака изобщо не гласува бюджета.

В началото на дебата Димитър Байрактаров отклони темата от парите за здраве, като разкритикува факта, че учителите ще се явяват на психо тестове.

Димитър Байрактаров, Патриотичен фронт
Поставихте в унизително положение 100 000 български учители всяка година да се явяват на психотест и на 1 септември да представят документ, че те не са опасни за живота на българските деца. - г-н Байрактаров, моля по темата. - Не ме прекъсвайте. Много Ви моля, не ме прекъсвайте, защото това е по темата. - Между другото, г-н министър, Вие психотест минахте ли през тези 2 години.
Настимир Ананиев, Реформаторски блок
Говорите за популизъм и за липсата на такъв, а, от друга страна, говорите за психотестовете на учителите. Аз имам две деца и искам да знам, че учителят, който ги обучава, е годен да ги обучава. Не, че е в някакво психично разстройство или че нещо му се е случило. Така че предложението мисля, че е много редовно.
Семир абу Мелих, ГЕРБ
Продължават лекарите и медицинският персонал да не са доволни от тази система. Пациентите продължават да не са доволни от тази система. Народните представители също не са доволни от тази система. Политическите лидери също не са доволни от тази система. Изобщо - философията на здравната система в Р България е сбъркана.
Хасан Адемов, ДПС
Уважаеми господин министър, трябва да посипете главата си с пепел за това поведение, което имахте през целия мандат, и да се извините на българските граждани, тъй като вместо финансово стабилна система Вие оставяте една система, която е финансово рухнала.
Петър Москов, министър на здравеопазването в оставка
Това управление без консенсус всъщност направи това, което предишното не успя, така или иначе. А именно увеличи в рамките на 2 години с 20% финансирането на доболничната помощ, или 78 милиона.
;
Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа"
Пенсията - тя произтича от заплатата. Тоест най-нормалният начин за увеличение на пенсии е увеличение на заплатите. Цялата тази работа иска една цялостна политика по доходите. Не можеш да хванеш едното и да кажеш - ами добре. Ако ще търсим увеличение на пенсиите, трябва да се увеличи водещата величина. Това е доходът от труд.
Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България
Аз Ви гарантирам, че ако се увеличи само минималната пенсия, която ще доближи средната, от следващия ден рязко ще се демотивират хората да се осигуряват на реален доход, ще започнат да се осигуряват на минимален, защо да се осигурява на някакъв по-висок доход, ако той, който се осигурява на минимален, или даже въобще не се осигурява, ще получава пенсия колкото него. Това няма да стане следващата година.

Предстои обсъждането и гласуването на бюджета за Държавното обществено осигуряване или по-точно НОИ. Там е заложено вноската за пенсия да бъде увеличена с 1% от догодина. Заложено е минималната работна заплата да бъде увеличена с 40 лева и да стане 460 лв от 1 януари от догодина, както и да бъде повишен с два месеца стажът за пенсиониране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на отворените врати в благоевградското военно формирование
Ден на отворените врати в благоевградското военно формирование
Президентът Росен Плевнелиев ще посети Малта
Президентът Росен Плевнелиев ще посети Малта