НОВИНИ

Парламентът прие на първо четене промените в данъчните закони

Парламентът прие на първо четене промените в данъчните закони. Измененията предвиждат увеличение на акциза на цигарите от 1 януари 2017 г., възможност за подаване на годишна данъчна декларация от наследниците на починали лица и намаляване на безкасовите плащания от 10 000 на 5 000 лева. Предлага се също годишната данъчна декларация на физически лица да се подава само по електронен път за доходите, придобити след 1 януари 2017 г.

bnt avatar logo
от БТА
11:11, 19.10.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
парламентът прие първо четене промените данъчните закони

С 88 гласа "за", 24 "против" и 18 "въздържал се" депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се променят и още шест закона - Законът за данък върху добавената стойност, Законът за корпоративното подоходно облагане, Законът за данъците върху доходите на физическите лица, Законът за местните данъци и такси, Законът за счетоводството и в Законът за ограничаване на плащанията в брой.

Срещу този подход възразиха от "БСП лява България", като посочиха, че отново промените в данъчните закони са пакетирани в един. Социалистите отбелязаха, че измененията трябва да стават по реда на закона за нормативните актове.

Петър Славов от Реформаторския блок апелира да не се приема данък "покойник" и постави въпроса как наследниците на починали лица, упражняващи свободна професия, ще знаят какви доходи са получили близките им, за да ги декларират.

Колегата му Мартин Димитров възрази срещу ограничаването на безкасовите плащания и предвидената промяна данъчните декларации да се подават само по електронен път.

"За да си купиш кола на село, трябва и продавачът и купувачът да си направят банкова сметка", посочи той.

По думите му 5000 лева е твърде ниска сметка за България. Според него промените са наивно лобиране в полза на банките.

"Готови ли сте хората на село да подават декларации по електронен път. Такава готовност дори от 2018 г. няма да има", каза Мартин Димитров.

Той отбеляза, че хората ще трябва да си платят на фирми, за да подадат данъчна декларация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Братът на Фетхуллах Гюлен бе арестуван в Турция
Братът на Фетхуллах Гюлен бе арестуван в Турция
Мигранти се сбиха в центъра за бежанци в Харманли
Мигранти се сбиха в центъра за бежанци в Харманли