COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Парламентът прие нови мерки срещу прането на пари

Банки, застрахователи, търговци, нотариуси, брокери ще докладват на ДАНС за съмнителни сделки, предвиждат промени в Закона за изпирането на пари, приети от парламента на първо четене. За прикриване на нечисти парични транзакции, санкцията може да достигне 10 млн. лв.

Николай Минков
от Николай Минков
20:02, 25.07.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Очаквано,управляващи и опозиция влязох в спор по текстове от закона.От левицата обвиниха управляващите, че противопоставят цели съсловия, като ги задължават да нарушават финансовата конфиденциалност.

Иван Иванов -депутат от ПГ на "БСП за България":Тук да се създаден едно недоверие спрямо съсловието на счетоводителите, а именно да се превърнат в, грубо казано, доносници срещу своите клиенти. Нашият апел е и към законодателя, и към нас самите, разбира се, между първо и второ четене да направим тези промени, които наистина да направят закона работещ.

От ГЕРБ призоваха левицата да не търси политически дивиденти когато става въпрос за националната сигурност.

Мануил Манов-депутат от ПГ на ГЕРБ: Съветвам колегите да не се поддават на политическа емоция, на предизборна емоция и да говорят за доносници, защото това е интерес на националната сигурност.

Когато някой поиска от теб умишлено, директно да му кажеш как да изпера тези пари или как да ги преведа на една организация, така че да не остане следа, да се даде информацията.

Тежки санкции заплашват финансова институция или търговец, който проспи съмнителна сделка.Глобите започват от 1000 лв. и могат да достигнат до 10 млн. лв.

С промените в Закона срещу изпирането на парите се забранява на банките да разкриват анонимни сейфове или анонимни банкови сметки.

Парламентът задължи дори търговци на произведения на изкуството и брокери на имоти под наем да докладват пред ДАНС за съмнителни сделки над 20 000 лв.

Драстично се увеличават и глобите за увреждане на културни паметници, с приетите Също днес на второ четене промени в Закона за културното наследство, които скачат от 500 до 50 000 лева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Д-р Даниела Дариткова: Ниското ДДС не гарантира ниски цени
Д-р Даниела Дариткова: Ниското ДДС не гарантира ниски цени
Наследниците на Хоенцолерите си търсят имотите
Наследниците на Хоенцолерите си търсят имотите