НОВИНИ

Парламентът прие окончателно Закона за хората с увреждания

Депутатите приеха окончателно Закона за хората с увреждания. За първи път финансовата подкрепа за тях ще бъде обвързана с линията на бедността. Спорове предизвика текстът, с който се въвеждат задължителни квоти за наемане на работа на хора с увреждания.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:32, 05.12.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

След месеци на протести и обсъждания на законовите промени, днес гласуването завърши с аплодисменти. Сред основните моменти в закона е индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: С неговото приемане се поставя основата за цялостна реформа на политиката за хората с увреждания.

За първи път финансовата подкрепа е обвързана с линията на бедност и размерът на финансовата подкрепа е определен в самия закон. За тази цел в бюджета на социалното министерство за догодина са предвидени 426 млн. лв. Помощта ще зависи от степента на увреждане и ще е в размер от 7 до 57% от прага на бедност, който за догодина е 348 лв.

Депутатите влязоха в спор за задължителните квоти за наемане на хора с увреждания. За предприятия от 50 до 100 служители се предвижда наемане на един човек, а за над сто души - 2% от състава.

Разногласия по темата имаше и сред Патриотите, и в БСП.

Валери Симеонов - Обединени патриоти: Ние за пореден път подхождаме като мащеха за българския бизнес.
Павел Шопов - Обединени патриоти: Бизнесът трябва да поеме част от своя ангажимент за обществото.
Петър Кънев - БСП: Това, което приемаме, е неработещо. Ние всички изпаднахме в пълен ступор, в пълен гипс покрай протестите и сме готови на всичко.
Михаил Христов - БСП: Нали искаме да ги интегрираме тези хора в работна среда, в обществото.
Хасан Адемов - председател на Комисията по труда и социалната политика: Те ще имат възможност на доходи от труд, а не само да разчитат на средства от социалната система.

Обмудсманът и протестиращите майки бяха доволни от гласуването.

Мая Манолова - омбудсман: Истинската победа ще бъде утре, когато бъде приет и Законът за личната помощ. Битката е за началото на реформата.

Ако и законът за личната помощ утре бъде приет, както е договорено, майките обещаха да вдигнат палатковия лагер, който се намира пред парламента. Той обаче ще бъде преместен пред здравното министерство.

Вера Иванова, майка на дете с увреждания: Защото нашата битка продължава с реформата в ТЕЛК. Това е само началото на една огромна крачка напред.

Протестиращите ще очакват следващите важни решения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Писмо на Айнщайн беше продадено за близо 3 млн. долара
Писмо на Айнщайн беше продадено за близо 3 млн. долара
Ден на траур в САЩ в памет на Джордж Буш-старши
Ден на траур в САЩ в памет на Джордж Буш-старши