Парламентът прие промени, свързани с мандата на директорите на БНТ и БНР

Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона за радиото и телевизията, внесени от депутати от различни парламентарни групи. Според новия текст, ако мандатът на генералния директор на БНТ или на БНР е изтекъл, но не е избран нов, то настоящият продължава да изпълнява своите правомощия до встъпване в длъжност на новия ръководител.

от БНТ
преди 4 години (обновена)
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
Парламентът прие промени, свързани с мандата на директорите на БНТ и БНР

Поправката беше приета с 88 гласа "за", 3 "против" и 30 "въздържали се". Само преди дни депутатите от Комисията по култура и медии гласуваха промяната единодушно.

Основният мотив за нея е БНТ и БНР да не остават без ръководство, ако се случи така, че не бъде избран нов директор до фиксираната в закона дата за край на мандата. Според ГЕРБ промяната ще предотврати настъпването на криза при избора на нови директори.

От Патриотичния фронт беше направено предложение временното управление да продължава само до 3 месеца. Депутатите от Реформаторския блок Иван Иванов и Атанас Атанасов подкрепиха определянето на срок. Предложението обаче не беше прието в зала. По време на дебатите Настимир Ананиев от Реформаторите лансира идеята директорите на обществените медии да бъдат избирани от парламента. От опозицията отново определиха като "безпринципно" удължаването на мандатите на ръководителите на различни органи.

Независимият депутат Лютви Местан заяви, че трябва да се прекрати практиката на безпринципно удължаване на мандатите.

Топ 24
Най-четени