Законопроектът беше предложен от Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС и подкрепен от управляващото мнозинство.

Според вносителите с промените в закона се цели да се намерят ефективни механизми за събиране на активите на банката, с които да се удовлетворят кредиторите, както и да се пресече вторичното разграбване.

От БСП обявиха , че не подкрепят законопроекта, защото според тях той противоречи на конституцията и законодателството на страната заради действието му със задна дата. Те възразяват и срещу посочването в текстовете името конкретно на КТБ, която била единичен случай, а законодателството трябва да бъде общо.

От ГЕРБ и ДПС отхвърлиха тезите на левицата.

Тодор Байчев - БСП за България: Мисля, че законът е за банковата несъстоятелност общо, а не за КТБ. За съжаление - ретроактивността е белег на извънредно законодателство, каквото не се налага към настоящия момент. Защото несъстоятелността е обявена преди 3 години и половина, а след три години и половина ние се сещаме да попълваме масата на несъстоятелността.
Хамид Хамид - ДПС: Защитавате едни и същи тези изказани от човека, който ограби парите на българския народ, от един крадец, който се крие в Белград - до вас ли опря този човек, вие ли сте неговия адвокат. Законът наистина е в обществен интерес - повярвайте го. Прочетете го поне.
Данаил Кирилов - ГЕРБ: По отношение на цитирането на конкретна банка в нормативен акт. Това е първата и радостното е единствената банкова несъстоятелност при действието на този закон. И хубаво е че не са 7 банки, а една банка. Тогава щяхте да имате 7 имена.