НОВИНИ

Парламентът реши: Концесията на Летище София остава

Процедурата за отдаване на концесия на Летище София продължава, след като депутатите отхвърлиха с 95 гласа против предложението на БСП тя да бъде спряна. От министерството на транспорта разчитат на приходите от нея, за да покрият част от дълговете на БДЖ.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:00, 18.07.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Основните аргументи на опозицията срещу отдаването на концесията на Летище София е, че тя няма да донесе полза на държавата, защото и в момента аеропортът е печеливш.

Таско Ерменков: При условие, че не сте приключили концесията с Пловдив още, да не говорим, че днес трябваше да се подпише и може би сте пред провал там и въпреки всичко настоявате да продължите с още една концесия, която също не се знае как ще завърши.

В отговор транспортният министър Ивайло Московски заяви, че държавата няма средства да инвестира в нови съоръжения на летището и единственият избор е то да бъде дадено под наем.

Ивайло Московски: Моля ви да разберете, че вие отричате една абсолютно нормална икономическа практика в целия свят, даже тръгвайки си от министерския съвет си говорех с Киро Ананиев и той човекът, знаете, че дълги години е експерт в министерството на финансите и той каза, "абе,той Тодор Живков беше по-прогресивен от тях".
;

Според опозицията сегашната процедура не гарантира пълна прозрачност.Страната само може да спечели, защото в момента държавните дружества на са достатъчно конкурентоспособни на частните, контрира министърът.

Ивайло Московски: Аз ви обясних, поради вашата недалновидност, когато сте либерализирали пазарите сте поставили всички държавни оператори в недобра кондиция.

Днешното пискане на БСП е пореден опит за спиране на концесията на столичното летище. Освен това левицата предлага и промяна в закона за концесиите чрез която да се забрани отдаването под наем на държавни дружества, забранени за приватизация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вдигат акциза на бездимните цигари от 1 октомври
Вдигат акциза на бездимните цигари от 1 октомври
Илияна Йотова: На първо място е справянето със заразата по животните
Илияна Йотова: На първо място е справянето със заразата по животните