НОВИНИ

Парламентът създаде Временна комисия за избор на нов тип боен самолет

Мнозинството в парламента реши да бъде създадена Временна анкетна комисия, която да проучи процедурата по избор на нов тип боен самолет. Предложението беше внесено от ГЕРБ с мотива, че заключителният етап от процедурата е бил по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков - период без парламентарен контрол над изпълнителната власт. Според БСП с тази комисия управляващите обявяват война на президента Радев.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:07, 28.06.2017
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Процедурата по избор на нов боен самолет започна предишното правителство на Бойко Борисов. От предложените оферти служебното правителство на Огнян Герджиков се спря на шведската компания „Сааб“ и нейния самолет „Грипен“. Преди дни Бойко Борисов даже говори с шведския си колега по тази тема. От ГЕРБ обаче изненадващо решиха, че трябва да бъде създадена парламентарна комисия, която да проучи условията за този избор и изразиха съмнения относно приноса на президента в това решение. От левицата обвиниха управляващите, че обявяват война на президента Радев заради искането му да бъде създаден орган, който да се бори с корупцията по високите етажи на властта.

Корнелия Нинова, председател на ПГ на „БСП за България“: Обявявате война на президентската институция. Добре, водете я. Ние също правим своя избор - заставаме зад президента Радев, най-вече в твърдото му, последователно и непоклатимо желание да започне истинска борба с корупцията по високите етажи на властта.

В дебата от ГЕРБ многократно заявиха, че целта им е да има прозрачност по един от най-големите инвестиционни разходи за превъоръжаване на армията.

Цветан Цветанов: И се надяваме, като достойни народни представители, които милеете за прозрачността, ще подкрепите тази комисия, защото в противен случай означава, че има нещо, от което бихте се притеснявали. Ние няма от какво да се притесняваме. И се надявам, че и уважаваният от нас президент също ще застане на нашата страна, защото и той самият има необходимост да изчисти името си. Защото вие в момента го опетнихте по начина, по който го въвлякохте в този скандал.
Славчо Велков, депутат от ПГ на „БСП за България“: Вие сте определили мишената, тя е ясна - това е президентът и главнокомандващ Радев, но аз ще ви задам само един въпрос: колко ще ви струва мушката, ако ви е празна пушката?

От ДПС напомниха, че правителството на Борисов може да отмени решението на служебния кабинет, ако има съмнения.

Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС: Колеги от ГЕРБ, доста несъстоятелно ми се струва това ваше предложение, ненавременно и според нас наистина ще блокира едно важно за страната ни решение, важно за отбранителната способност. А не на последно място - важно и като имидж през съюзниците ни от НАТО.

Патриотите подкрепиха идеята за анкетна комисия, защото става въпрос за важен и дългосрочен проект .

Милен Михов, депутат от ПГ на ОП: Процедурата, която започна и която тече, ще ви припомня ще се осъществи при управлението на двама президенти, на три правителства и на два състава на НС. Вече се спомена, че в този процес много личности, много фигури размениха полетата в шахматната дъска

Във временната комисия влизат осем народни представители от ГЕРБ, шестима от „БСП за България”, по двама от „Обединени патриоти” и ДПС и един от „Воля“. За председател беше избран Емил Христов от ГЕРБ. Комисията ще работи два месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Япония планира да изпрати човек на Луната до 2030 г.
Япония планира да изпрати човек на Луната до 2030 г.
Оставиха в ареста обвинения за бруталното убийство на 29-годишната студентка
Оставиха в ареста обвинения за бруталното убийство на 29-годишната студентка