COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Парламентът създаде Временна комисия за избор на нов тип боен самолет

Мнозинството в парламента реши да бъде създадена Временна анкетна комисия, която да проучи процедурата по избор на нов тип боен самолет. Предложението беше внесено от ГЕРБ с мотива, че заключителният етап от процедурата е бил по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков - период без парламентарен контрол над изпълнителната власт. Според БСП с тази комисия управляващите обявяват война на президента Радев.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:07, 28.06.2017
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Процедурата по избор на нов боен самолет започна предишното правителство на Бойко Борисов. От предложените оферти служебното правителство на Огнян Герджиков се спря на шведската компания „Сааб“ и нейния самолет „Грипен“. Преди дни Бойко Борисов даже говори с шведския си колега по тази тема. От ГЕРБ обаче изненадващо решиха, че трябва да бъде създадена парламентарна комисия, която да проучи условията за този избор и изразиха съмнения относно приноса на президента в това решение. От левицата обвиниха управляващите, че обявяват война на президента Радев заради искането му да бъде създаден орган, който да се бори с корупцията по високите етажи на властта.

Корнелия Нинова, председател на ПГ на „БСП за България“: Обявявате война на президентската институция. Добре, водете я. Ние също правим своя избор - заставаме зад президента Радев, най-вече в твърдото му, последователно и непоклатимо желание да започне истинска борба с корупцията по високите етажи на властта.

В дебата от ГЕРБ многократно заявиха, че целта им е да има прозрачност по един от най-големите инвестиционни разходи за превъоръжаване на армията.

Цветан Цветанов: И се надяваме, като достойни народни представители, които милеете за прозрачността, ще подкрепите тази комисия, защото в противен случай означава, че има нещо, от което бихте се притеснявали. Ние няма от какво да се притесняваме. И се надявам, че и уважаваният от нас президент също ще застане на нашата страна, защото и той самият има необходимост да изчисти името си. Защото вие в момента го опетнихте по начина, по който го въвлякохте в този скандал.
Славчо Велков, депутат от ПГ на „БСП за България“: Вие сте определили мишената, тя е ясна - това е президентът и главнокомандващ Радев, но аз ще ви задам само един въпрос: колко ще ви струва мушката, ако ви е празна пушката?

От ДПС напомниха, че правителството на Борисов може да отмени решението на служебния кабинет, ако има съмнения.

Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС: Колеги от ГЕРБ, доста несъстоятелно ми се струва това ваше предложение, ненавременно и според нас наистина ще блокира едно важно за страната ни решение, важно за отбранителната способност. А не на последно място - важно и като имидж през съюзниците ни от НАТО.

Патриотите подкрепиха идеята за анкетна комисия, защото става въпрос за важен и дългосрочен проект .

Милен Михов, депутат от ПГ на ОП: Процедурата, която започна и която тече, ще ви припомня ще се осъществи при управлението на двама президенти, на три правителства и на два състава на НС. Вече се спомена, че в този процес много личности, много фигури размениха полетата в шахматната дъска

Във временната комисия влизат осем народни представители от ГЕРБ, шестима от „БСП за България”, по двама от „Обединени патриоти” и ДПС и един от „Воля“. За председател беше избран Емил Христов от ГЕРБ. Комисията ще работи два месеца.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Япония планира да изпрати човек на Луната до 2030 г.
Япония планира да изпрати човек на Луната до 2030 г.
Оставиха в ареста обвинения за бруталното убийство на 29-годишната студентка
Оставиха в ареста обвинения за бруталното убийство на 29-годишната студентка