НОВИНИ

Парламентът в Лондон решава днес за Брекзит

След месеци на ожесточени дебати "за" или "против" БРЕКЗИТ британският парламент решава дали да подкрепи споразумението на премиера Тереза Мей с Евросъюза. Гласуването е насрочено за 21.00 часа българско време. Според прогнозите, обаче, споразумението няма да събере необходимата подкрепа. Още за очакванията и финалното броене преди вота - от Биляна Бонева.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:24, 15.01.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Два месеца и половина преди датата, в която Великобритания трябва да напусне Европейския съюз и две години и половина след референдума за БРЕКЗИТ, страната изглежда все по-разделена, а бъдещето ѝ - неясно.

Споразумението трябваше да бъде гласувано още преди месец, но Тереза Мей отложи вота в последния момент, заради опасността, която съществуваше тогава, че то няма да бъде одобрено.

Последните проучвания, обаче, показват, че и днес едва ли сделката ще получи подкрепата на депутатите. За да бъде одобрено споразумението, е необходимо за него да гласуват 318 депутати.

В последната си реч пред парламента снощи британският премиер предупреди, че ако сделката с Брюксел бъде отхвърлена, това може да доведе до разпад на Обединеното кралство.

Опозицията настоява, ако вотът се провали, Тереза Мей да се оттегли.

Амбър Ръд, министър на труда и пенсиите: Надявам се, тя да не подаде оставка. Тя е правилният премиер. Надявам се също сделката да бъде одобрена.

По процедура, ако загуби гласуването, британският премиер трябва да се яви пред парламента до три работни дни, за да представи план Б.

Правителството вече обяви, че ако предложението бъде отхвърлено, на 29 март Великобритания ще излезе от Европейския съюз без споразумение.

От Брюксел също призовават британския парламент да подкрепи сделката и подчертават дебело, че предоговаряне няма да има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп черпи с пици и бургери заради бюджета
Тръмп черпи с пици и бургери заради бюджета
Хаос и катастрофи по пътищата заради снега в Русенско
Хаос и катастрофи по пътищата заради снега в Русенско