НОВИНИ

Парното и топлата вода тази година ще са с най-малко 100 лева по-скъпи

Парното и топлата вода ще поскъпнат с между 4 и 9% от 1 октомври. Това стана ясно след открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Увеличението на цените е второ за този сезон след 1 април. Така истинската цена на отоплението ще е с до 23% по-висока от миналата година и то ако зимата е също толкова топла. Срещу увеличението се обяви националния омбудсман Мая Манолова с аргумент, че решението се взима непрозрачно.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:05, 26.09.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Средно със 100 лева ще се увеличи сметката за парно и топла вода на годишна база на домакинство, което живее в жилище до 70 квадрата и използва услугите на Топлофикация. В случай обаче, че зимата е по-студена, набъбването на сметката може да е двойно по-голямо. Според енергийният регулатор обаче, решението за поскъпването е справедливо.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: До 2015 г. се изплащаше от хората в България т.нар. данък "социално спокойствие", което означаваше при повишаване цената на природния газ да се задържа цената на топлинната енергия за няколко големи града в България, а за сметка на това цялото население и бизнесът да плащат това чрез сметките за електроенергия.
;

Причина за поскъпването на отоплението е увеличението на природния газ с близо 14%. Според изчисленията на КЕВР парното ще поскъпне с между 4 и 9%, в София с 8 на сто. С увеличението от април това означава ръст до 23 на сто, за София от 16%. Да припомним,че през 2017-та цените на топлинната енергия се увеличиха с до 37%.Така за последните две години поскъпването на топлоенергията е с близо 40 %.
Според Топлофикациите обаче новите по-високи цени не са достатъчни.

Топлофикация Плевен: Имаме някои възражения, ние лично смятаме, че дружеството е ощетено с около 300 хиляди лева приходи, като финансов резултат от увеличението на газта.
;

Срещу увеличението на цените обаче възрази омбудсманът Мая Манолова, която определи решенията като взети по непрозрачен начин.

Мая Манолова, омбудсман: Реално работната група, която е изготвила този доклад, с който прави предложение за повишаване цената на парното е започнала и приключила работа още преди да има валидно решение на КЕВР за повишаване на цената на природния газ.

Окончателно решение за новите цени регулаторът ще вземе на закрито заседание на 1 октомври,от същата дата те ще влязат в сила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лейбъристите са против напускането на Великобритания от ЕС без сделка
Лейбъристите са против напускането на Великобритания от ЕС без сделка
СЗО констатира намалена консумация на алкохол сред подрастващите в Европа
СЗО констатира намалена консумация на алкохол сред подрастващите в Европа