НОВИНИ

Партията на Зеленски печели предсрочните парламентарни избори в Украйна

Партията "Слуга на народа" печели 41,5% от гласовете на предсрочните парламентарни избори за Върховна Рада на Украйна. Това сочат резултатите на украинската централна избирателна комисия след обработката на почти 10% от протоколите.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:12, 22.07.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Кандидатите на "Слуга на народа" побеждават в 107 от общо 199-те едномандатни избирателни района на изборите за Върховна Рада, сочат данните на централната избирателна комисия.

На второ място е "Опозиционна платформа", на трето е партията на бившия президент Петро Порошенко, на четвърто е тази на бившия премиер Юлия Тимошенко, а на пето - на рокзвездата Святослав Вакарчук. Именно на последния Зеленски предложи коалиция.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: Нашето предложение към господин Вакарчук беше отправено още в началото на моята президентска кампания и да - той е добре дошъл. Каним с удоволствие Вакарчук за разговори. Той е ново лице.

Лидерът на украинската партия "Глас", певецът Святослав Вакарчук, постави условия за участието на политическата си сила в бъдещи коалиции във Върховната рада.

По думите му, коалиция може да бъде съставена само на основата на коалиционно споразумение. Вакарчук е категоричен, че няма да отстъпи от това Украйна да се движи към Европа, ЕС и НАТО, законът да е за всички, а икономиката - без олигарси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредно заседание в Лондон заради задържания танкер от Иран
Извънредно заседание в Лондон заради задържания танкер от Иран
Изтича крайният срок за записване на приетите на второ класиране в гимназии
Изтича крайният срок за записване на приетите на второ класиране в гимназии