Партньорството между София и Лондон ще се развива и след "Брекзит"

Великобритания е стратегически партньор на България в Европа и съюзник в рамките на НАТО, е заявил президентът Румен Радев, който днес се е срещнал с посланика на Великобритания Ема Хопкинс на "Дондуков" 2.

от БНТ
преди 2 години
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
Партньорството между София и Лондон ще се развива и след Брекзит

Страната ни цени високо подкрепата на Лондон за реализиране на ключови реформи в правосъдието и постигането на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност у нас, е посочил Радев.

По време на разговора държавният глава е изразил увереност, че независимо от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, София и Лондон ще продължат ефективното си сътрудничество в ключови сфери на взаимен интерес: отбрана, миграция, борба с тероризма, реформата в правосъдието, икономика и инвестиции.

Президентът Радев и посланик Хопкинс са били единодушни, че приемането на дългосрочни мерки за защита на европейските граници и борбата срещу нелегалния трафик са в интерес на всички европейски държави.

Акцент по време на срещата са били усилията на България за предприемането на ефективни мерки за борба с корупцията. Посланик Хопкинс е споделила опита на Великобритания в превантивните действия и прозрачността в процеса на възлагане и реализация на обществени поръчки, включително и опита на компании със седалище в Обединеното Кралство при участие в търгове в България.

По думите на държавния глава борбата с корупционните практики трябва да се случва в реално време, а не постфактум. Румен Радев е изразил убеденост, че законодателните мерки за противодействие на корупцията трябва да засилят капацитета за навременно разкриване, разследване и пресичане на корупционни схеми и санкциониране на извършителите. Особен акцент следва да се постави на прозрачността и отчетността на обществените поръчки. По време на разговора е била отбелязана и ролята на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия за България.

Ема Хопкинс и Румен Радев са обсъдили и подписаното тази седмица споразумение за Постоянно структурирано сътрудничество (ПЕСКО) в сферата на отбраната между 23 държави членки на Европейския съюз. Двамата са се съгласили, че това сътрудничество трябва да оптимизира разходите за отбрана на държавите членки и развитието на техния отбранителен потенциал.

Президентът Радев е споделил очакванията на България, че при напускането на ЕС от страна на Обединеното кралство ще бъдат гарантирани всички права на сънародниците ни, които живеят, учат и работят във Великобритания.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени