НОВИНИ

ПАСЕ оцени изборите като добре организирани

Международните наблюдатели на Парламентарната асамблея на съвета на Европа и организацията за сигурност и сътрудничество на Европа оцениха изборния процес у нас като прозрачен и добре организиран. Част от проблемите, които чуждите експерти отчитат са свързани са гласуването в чужбина, недостатъчна прозрачност на предизборното финансиране и забраната - кампанията да се провежда на друг език, освен на български.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
15:09, 27.03.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Международните наблюдатели на ПАСЕ и ОССЕ оцениха изборния процес у нас като прозрачен и добре организиран.

Част от проблемите, които чуждите експерти отчитат са свързани със системата за гласуване в чужбина, недостатъчна прозрачност на предизборното финансиране и забраната кампанията да се провежда на друг език, освен на български. Подробности от предварителния доклад на двете организации от Пенка Ангелова.

С промените в изборните закони са направени много стъпки в правилната посока, но има препоръки на Венецианската комисия и на Съвета на Европа, които все още не са изпълнени, констатират международните наблюдатели.

Роман Якич - ръководител на мисията на ОССЕ в София: "Въпреки международните стандарти, кандидатите имат право да провеждат своята кампания само на български език, което оказва влияние върху способността на някои от кандидатите да комуникират със своя електорат. От друга страна, определени партии използваха и ксенофобски изказвания, основно насочени срещу ромите и турските общности".

Чуждите експерти отбелязват, че изборният процес позволява на всички граждани, независимо от техния етнически произход, да изберат свои представители в парламента.

Мари-Кристин Далоз - ръководител на делегацията на ПАСЕ в София: "Освен това делегацията беше информирана от различни събеседници за случаи на намеса на правителството на една чужда държава в изборния процес. Българският парламент, току-що избран, ще има като отговорност да успокои напрежението, както вътре, така и вън от страната".

В доклада са включени информации за започналите разследвания за купуване на гласове. Отчитат се пропуски, свързани със сгъването на бюлетините и попълването на протоколите. Наблюдателите отбелязват и дописването на голям брой студенти в избирателните списъци, което не може да гарантира дали те не са гласували и в родните си места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12-годишно момиче спечели конкурса на НАП Влез в час с данъците
12-годишно момиче спечели конкурса на НАП "Влез в час с данъците"
Европа въвежда квалификационен паспорт за бежанците и мигрантите
Европа въвежда квалификационен паспорт за бежанците и мигрантите