НОВИНИ

Патриарх Неофит оглави вечерната служба на Разпети петък

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави Опело Христово в митрополитската катедрала "Света Неделя". Много вярващи православни християни съпреживяват Христовата смърт по време на традиционната вечерна служба на Разпети петък.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:32, 26.04.2019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Службата е дълга. Тежка е, защото днешният ден от Страстната седмица е най-тъжният ден за Божия син Иисус Христос. Той бил разпитван, вменили му вина, а римският наместник Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал тежка присъда.

На Разпети петък земният път на Божия син свършва в неимоверни страдания. По пладне издигат Разпятието и го приковават. От двете му страни са двама разбойници. Преди да издъхнат, единият от тях поругава Христос, другият избира вярата и спасението.

След пладне Исус Христос извиква: "Боже мой, боже мой, защо си ме оставил? В твоите ръце предавам духа си" и издъхва. Копие на римски войник, пробожда ребрата на Спасителя, за да потвърди смъртта му, завесата на храма се раздира и мрак покрива цялата земя. Вечерта учениците му Йосиф Ариматейски и Никодим свалят тялото, повиват го с плащаницата на Йосиф и го полагат в пещера.

;
Йоана Павлова: Днес сме тука, за да почетем, да изразим своята скръб, и своето смирение пред жертвата, която Исус направи, че умря за нашите и моите грехове и ни спаси.

Още рано сутринта вярващите чакаха на опашка в катедралния храм ,,Свети Алексанъдр Невски", за да минат под плащаницата, символ на Христовия гроб, за да измолят Божието благословение.

Стоян Стоянов: Одухотворява се човек, когато мине. За какво ще се помолите днес? За здравето на целия наш народ и да повярваме, че Господ възкръсна за нас.


;
Тодорка Бучинска: Тръпки минаха през тялото ми, сякаш електричество. Когато човек вярва, душата му някак се изпълва с хармония.
;

Патриарх Неофит призова християните да се вдъхновят от величието и подвига на Спасителя.

Патриарх Неофит: Сега мълчим пред страданията Господни и на вас ви пожелавам много духовни настроения и Светли предстоящи празници.
;

Днес храмовете бяха пълни с хора, дошли да изкажат своите молитви към Бога. Това е денят, в който Христос изкупи греховете ни на кръста.

Траурното последование се извършва в средата на храма, където е поставено разпятието с разпнатата пред него плащаница. В края на опелото свещеници и миряни ще излязат заедно в литийно шествие. Те изнесат плащаницата и ще обиколят с нея храма. Ритуалът символизира погребението на Спасителя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Натоварено бе движението в първия ден от Великденските празници
Натоварено бе движението в първия ден от Великденските празници
Лютви Местан ще заведе дела за клевета за катастрофата до Кърджали
Лютви Местан ще заведе дела за клевета за катастрофата до Кърджали