Патриарх Неофит отслужи литургия за Успение Богородично в Троянския манастир

Днес е голям християнски празник- Успение на Божията майка Дева Мария. Хиляди вярващи се стекоха към Бачковския и Троянския манастир, където се пазят две от чудотворните икони на Св. Богородица. В Троян тържествената литургия беше оглавена от Негово Светейшество Патриарх Неофит. Премиерът Бойко Борисов също се черкува в храма и обеща половин милион лева за ремонт на южното крило на Троянския манастир.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
преди 3 години
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

По традиция замонашеният в Троянския манастир Патриарх Неофит отслужи празничната Света литургия за храмовия празник на обителта.

Неофит, Патриарх Български: Света Богородица очаква нашия верен живот в служба на Бога и на своя народ. Да бъдем ние на този пост, на който Света Богородица беше през целия си живот.

Хиляди се докоснаха до чудотворната икона на Св. Богородица, която по обед тръгна на литийно шествие до мястото, където е било извършено първото чудо от нея.

След като през миналата година премиерът Бойко Борисов, откри северното крило на Троянския манастир, след основен ремонт, за който помогна кабинета "Борисов 2", сега пое ангажимент да бъде ремонтирано и Антимовото крило.

До обещаната държавна помощ се стигна след среща между премиера и Патриарха, на която присъства и руския посланик. На въпрос на БНТ, Борисов обяви, че решение за отпускане на целевата помощ ще се вземе утре. А ремонтът ще е готов до една година. Премиерът подчерта още, че в последните години правителството се грижи за всички църкви и манастири в България.

Бойко Борисов, премиер на Р България: На 10 септември се разбрахме с патриарха и руския посланик, в Русе църквата, която я бяха взривили комунистите едно време да направят Пантеон, сега я изградихме наново.

Според епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, страната ни все по-често се дава за пример в целия православен свят заради доброто сътрудничество между църквата и държавата в запазването и развиването на църковните ценности.

Топ 24
Най-четени