НОВИНИ

Патриарх Неофит отслужи света литургия в новия храм "Св. св. Кирил и Методий"

Строен близо 15 години православен катедрален храм беше осветен в Ловеч.Първата света литургия в храма "Свети Свети Кирил и Методий" отслужи патриарх Неофит.

bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 30.04.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Катедралният храм е централният съборен храм на един град, а в случая и на цялата Ловчанска епархия, и освещаването на такъв храм е събитие, което се случва изключително рядко. Последното такова освещаване е преди 91 години на Видинската катедрала "Св. Димитрий".

На събитието присъстват трима бивши премиери: Бойко Борисов, Симеон Сакскобургготски, и Георги Близнашки. Всеки един от тях е спомогнал за създаването на този храм, като най-голяма е помощта по време на управлението на кабинета на Борисов.

Построяването на катедралата в Ловеч е мечта на Ловчанските митрополити и гражданите на Ловеч още от началото на миналия век, но по редица причини и неблагоприятни обстоятелства градежът не се е осъществил до днес.

Едва през 2001 г. от Ловчанска света митрополия, след встъпването в длъжност на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, успява да закупи мястото за изграждането на църквата в центъра на града. Строителството започва 4 години по-късно, през 2005 г., и приключва след 12 години с неуморните усилия на Ловчанския митрополит Гавриил. Изградена е почти изцяло с български средства – с дарения от Държавата и частни фирми и лица.

Новата църква има забележителните 850 кв. м застроена площ и височина 25 м и с красивата си архитектура е истинско украшение за центъра на града. Храмът впечатлява и със своето вътрешно благолепие - изящни полиелеи, изработени по поръчка в Украйна и Русия, удивителни стенописи, дело на известния български зограф Владимир Авраамов, дърворезбован иконостас - дело на смоленски майстори, красива мраморна настилка.

Разполага с две нива – на приземния етаж е разположен вече осветеният храм „Въведение Богородично”. Църквата е оборудвана и с помещения, където ще бъдат разположени храмова библиотека, стая за неделно училище, което предстои да бъде открито през настъпващата есен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Компромис между СДСМ и ВМРО не се очертава
Компромис между СДСМ и ВМРО не се очертава
Набират доброволци за организацията на маратон във Варна
Набират доброволци за организацията на маратон във Варна