НОВИНИ

Патриотичните игри на "Нощните вълци"

Тази седмица мотопоходът в България на рокери от знаменития руския клуб „Нощните вълци" предизвика спорове между привърженици и противници на Русия у нас. Как от лидери на неформалите в Русия "Нощните вълци" се превърнаха в знаме на държавната идеология и в едни от най-големите получатели на държавни средства? В репортерския поглед на Цветана Кръстева ще ви покажем неизлъчвани досега откъси от интервю на БНТ с лидера на вълците Александър Залдостанов - Хирурга.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
11:45, 03.07.2016
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Александър Залдостанов-Хирурга, лидер на "Нощни вълци": „Този камион е визитна картичка на всяко наше шоу. Там, където се появи, значи там ще има някакво събитие на „Нощните вълци".

Така преди 5 години се запознах с лидера на най-големия руски рокерски клуб „Нощните вълци" Александър Залдостанов-Хирурга. В бърлогата им на брега на река Москва сякаш попадаш сред декор от филма „Лудия макс". В двора има работилница за мотори.

Александър Залдостанов - Хирурга, лидер на "Нощни вълци": "Този мотоциклет ни е гордост, по него няма и сантиметър пластмаса, всичко е ковано. Това е главен злодей в нашата приказка на новогодишните представления, които устройваме".

Вътре в бара е монтиран самолетен двигател - също гордост на Хирурга. Филмът „Лудия Макс" впрочем е един от любимите му. Буди у него мисли за Русия.

Александър Залдостанов - Хирурга, лидер на "Нощни вълци": "Там беше разказано в световен мащаб, а ние го възприемаме като, че се отнася за нас. Какъв беше смисълът? Хората всичко са съсипали, целия свят и изпитват носталгия по тези малки кътчета земя, които са останали..

Тогава, преди 5 години, рокерите на Хирурга вече имаха своето лице - развяваха знамена за възраждане на Русия, зовяха за православен, панславянски патриотизъм. Тези идеи, няма спор, се харесват на мнозина и увличат много младежи, търсещи идентичност.

Така, през през 2011 г., на прага на избори и на гребена на бурна политическа активност на руснаците, "Нощни вълци" за първи път приковаха вниманието на Кремъл.

Владимир Путин, премиер на Русия (2008-2011): „Искам да се обърна към вас, братя! Страхотно е, че не забравяте героите от миналото. "

По онова време Залдостанов беше категоричен, че не иска да се свързва с политици. Но едва ли е предполагал, че сега ще бъде един от най-противоречивите младежки лидери в Русия.

Александър Залдостанов - Хирурга: "Не, ясно и точно - не. Не трябва да ме свързват, никога няма да ида в "Единна Русия", с никакви политици няма да бъда. Искам да остана настрана от цялата тази шумотевица и да съм такъв, какъвто съм - "нощен вълк". Другото са лични контакти".

Но може ли да остане личен контактът, когато пред 150 000 души караш "Харли Дейвидсън" с лидера на една държава. И само личен ли е контактът с приетия за член на клуба чеченски президент Кадиров, критикуван за нарушения на човешките права и смъртни заплахи срещу опозицията.


;

Спорни за мнозина и изявите на Хирурга като съучредител на движението "Антимайдан" за борба с цветните революции. Рокерите аплодираха анексията на Крим. Казват, че действията им са по убеждения. Но по данни на Фонда за борба с корупцията, които Залдостанов потвърди, за две години до 2015 г. клубът е получил държавна помощ на стойност около 1 млн. евро. "Вълците" получиха и 267 хектара земя в Крим срещу минимална аренда. Както пише на сайта им, те се гордеят, че са избрали най-доброто от света на рокерите и са запазили независимост от Запада.

Александър Залдостанов - Хирурга: "Трябва да направим всичко, планът на Алан Дълес от ЦРУ да не се реализира. Той беше казал - ще посеем в Русия хаос, ще ги накараме да вярват във фалшиви ценности".

Думи на Хирурга от преди 5 години.

Сега той е носител на държавни отличия за патриотично възпитание на младежта и за връщането на Крим и за борба с тероризма в Чечения. И е в американския санкционен списък заради участие в анексирането на Крим и тесни връзки с руските служби. Може и така да се получи, когато с рева на моторите, решиш да осребриш влиянието си и славата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще можем ли да съхраняваме създадена от човек информация в ДНК молекула?
Ще можем ли да съхраняваме създадена от човек информация в ДНК молекула?
Офицерският плаж остава затворен
Офицерският плаж остава затворен