Пациенти на хемодиализа от Варна организират подписка, с която настояват Здравната каса отново да плаща за постоянен катетър - скъпоструващ консуматив, необходим за процедурите по пречистването на кръвта. Той се сменя през 3-4 години, а цената му е около 590 лева. До миналата година постоянният катетър се е поемал от касата.

Варна

За бъбречната недостатъчност няма лечение. Д-р Красимира Кръстева е сред многото пациенти в България, които живеят с тежкото заболяване. Миналата година тя и всички хемодиализирани у нас разбират, чe трябва сами да купуват жизненоважните за тях постоянни катетри.

Д-р Красимира Кръстева: Това е станало тихомълком и казвам Ви, просто е страшно. Елате да видите пациентите в диализата. В началото влизат по-добре, а излизат много по-зле. Качеството на пречистване на кръвта е много по-ниско при временните катетри.

Здравната каса плаща за поставянето на постоянен катетър, но не е и стойността му.

Д-р Красимира Кръстева: Тогава се получава един порочен кръг - пациентите нямат възможност, защото има много млади хора, които са с минимална пенсия и други възрастни хора, които са сами и тази сума от 590 лева е непосилна.

Касата покрива разходите за временен катетър, но според лекарите, той не замества напълно постоянния.

Доц. Светла Стайкова, началник на Клиниката по нефрология и диализа към УМБАЛ "Света Марина", Варна: Постоянният катетър дава по-добра опция за поддържане на живота на пациента, да бъде очистващата функция по-ефективна в сравнение с временния катетър.

Временният катетър влошава здравето на хемодиализираните.

Д-р Красимира Кръстева: Увреждат се съдовете и се намалява възможността за поставяне на катетри, за съжаление тези съдове калцират.

От Регионалната здравноосигуритеулна каса заявиха, че плащането на постоянния катетър от пациентите е регламентирано в Националния рамков договор, подписан между касата и Българския лекарски съюз. Хората на хемодиализа обаче искат това да се промени. Подписката им вече е подкрепенета от пациенти в 7 града. Тя ще бъде изпратена в Министерството на здравеопазването и Здравната каса.