НОВИНИ

Пациенти с белодробни заболявания излязоха на протест

Пациенти с белодробни заболявания протестираха пред Министерството на здравеопазването. Повод за недоволството им е невъзможността да получат лечение в чужбина.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
12:00, 29.05.2018
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Според тях - единствената австрийска клиника, която извършва трансплантации на бял дроб, е спряла да приема пациенти от България преди повече от година.

У нас такива операции не се правят. Чакащите за белодробна трансплантация са 16, твърдят пациентите. Те поискаха институциите да им обяснят защо се е стигнало до тази ситуация и кога проблемът ще бъде решен.

От Здравното министерство заявиха, че договорът с австрийката клиника е изтекъл и сега се работи за подновяването му. Водят се и преговори с други държави, които да поемат български пациенти.

Тодор Мангъров, председател на асоциация "Пулмонална хипертония": Година и половина български пациенти, на които им е нужна трансплантация на бял дроб, не могат да се лекуват понеже не са включени в европейска листа на чакащите за трансплантация. В България трансплантация на бял дроб не може да бъде извършена.

Адриан Петков, пациент: Чакам от 3 месеца за трансплантация да се случи така заветното приемане на документи, оформяне на документи, да имаме болница, в която да се трансплантирам. Но съм тук, защото не знам още колко време ще чакам.
д-р Марияна Симеонова, директор на ИАТ: Имаме гаранция - изпратено е писмото, че с "Евротрансплант" с Австрия ще се продължи договорът. А междувременно, за да не рискуваме живота на нито един пациент имаме кореспонденция с Франция - изпратени документи. В Англия имаме изпратени документи.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Електронната система ще намали с 10% времето за обслужване в Агенция Митници
Електронната система ще намали с 10% времето за обслужване в Агенция "Митници"
Роман Абрамович стана най-богатият израелски гражданин
Роман Абрамович стана най-богатият израелски гражданин