НОВИНИ

Пациенти са принудени да търсят пари за животоспасяваща процедура

Министерска заповед не разрешава на лекуващите лекари да помогнат на пациентите си и се налага да разкарват болните си в други лечебни заведения. БНТ от години се опитва да помогне на болните със синдрома на Мошкович, да получат адекватно лечение. Какви рискове крият административните неуредици - репортаж на Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:10, 06.10.2017
5909
Чете се за: 01:34 мин.
Още

Отново дължи живота си на лекарите тук, те за пореден път са направили всичко да се прибере здрава при семейството си. Преди години отново тук, за първи път я връщат към живот, след като беше изпаднала в кома. Шокът сега е друг.

Петър Бозев: Преди 6 години болницата пое тогава изцяло лечението на пациента с добър изход излезе като цяло и 5 години нямахме рецидив. И в момента когато вече ни приеха бяхме принудени да си открием дарителска сметка, за да се наберат средства.
Мария Чернева - Колко пари трябва да се съберат?
Петър Бозев -
Ами до момента 11 хиляди лева сме дали.

Кризата на автоимунното заболяване я връхлита неочаквано и те знаят много добре рисковете. Организмът ѝ произвежда антитела, заради които тромбоцитните клетки на кръвта слепват и образуват малки съсиреци, а те постепенно блокират бъбреците, черния дроб и мозъка. Затова веднага кръвта трябва да се пречисти с плазмафереза. Финансира се от здравното министерство, но само, ако е извършена в определени болници. Въпреки договора си с хематологията, от ИСУЛ не реагирали на спешната нужда, наложило се да препратят болната във ВМА.

Петър Бозев: Първо не искаха да ни приемат, думите буквално на дежурния лекар, който беше "няма хематолог днес".

Съпругът все пак настоява, че животът на Антоанета е в риск и те я приемат., но не ѝ помагат.

Антоанета Бозева: Само плазма ни слагат по два сака в събота, неделя и понеделник.

И я изписват с ясното съзнание, че не са ѝ осигурили нужното лечение. Отразено и в епикризата - Антоанета се нуждае от плазмафереза, която не могат да осигурят в спешен порядък. Връщат се в хематологията, където моментално я включват за пречистване на кръвта, но се налага да платят голяма сума, още се чудят как да се издължат.

Петър Бозев: Не знам при следващия рецидив как ще се справим, дали ще имаме възможността да съберем тези средства.

В здравното министерство застават зад разпоредбите на предшествениците си и са убедени, че само многопрофилни болници с обучени специалисти могат да правят процедурите.

Д-р Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването: Извеждайки толкова голям обем от кръвообращението на един пациент от собствената му кръв, го поставя пред редица рискове, които са свързани с някакви други негови заболявания затова структурата, в която се прави тази процедура, трябва да има бърза реакция и на други видове специалисти, които са разписани в специална наредба на министерството на здравеопазването. Което е направено в интерес на сигурността на пациента, на който се провежда тази процедура.

На практика, обаче, тази разпоредба вместо сигурност, поставя Антоанета в риск и определено противоречи на световната практика на два медицински стандарта и не позволява на лекуващите лекари да се грижат пълноценно за пациентите си.

Антоанета Бозева: Хората, които имат апаратурата и могат да лекуват, са тук, но не мога да се лекувам тука, ходя по други болници. Точно това е проблемът.

От ВМА отложиха отговора си, ще правят проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коя е организацията, която спечели Нобеловата награда за мир?
Коя е организацията, която спечели Нобеловата награда за мир?
Профилактиката в малките населени места липсва
Профилактиката в малките населени места липсва