НОВИНИ

Пациентски организации алармират за задаваща се криза с медикаментите срещу СПИН

Пациентски организации съобщават за задаваща се криза с медикаменти срещу СПИН. Обжалването на търга от две дисквалифицирани фирми може да стане причина лечението на серопозитивни пациенти да спре за неопределено време. От Националната пациентска организация изразяват недоумение, че именно най-евтините генерични лекарства са били отхвърлени с безпочвени, според тях, мотиви. От здравното министерство обявиха, че са създали организация лечението на серопозитивните да не спира.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:30, 02.05.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

За да не останат серопозитивните пациенти без лечение, пациентските организации настояват Комисията за защита на конкуренцията и съда да разглеждат по ускорена процедура жалбите на фирмите.

д-р Станимир Хасърджиев - председател на Национална пациентска организация: Тази година за първи път се появиха генерични лекарства, но по необясними за нас причини са използвани разни процедурни вратички, голяма част от тези фирми са дисквалифицирани.

Генерични лекарства срещу вируса на СПИН има от години, но интересът на компаниите към нашата страна беше нулев. Затова появата им у нас е добра новина, която може да намали с милиони нужните средства за лечение. Важно, като се има пред вид желанието да се обхванат всички серопозитивни и така да се спре разпространението на вируса.

д-р Станимир Хасърджиев: Сега сме в ситуация, в която наистина по нелепи причини дисквалифицирани от процедура фирмите, които на практика щяха да намалят поне на половина цените на лекарствата.

Един от отпадналите медикаменти е базисен, т.е. присъства във всички терапевтични комбинации. Те от своя страна така потискат вируса, че пациентът практически не може да зарази друг. Освен риск от разпространение на заразата, без терапия може да се появят и резистентни форми на вируса. Но от здравното министерство успокояват, че няма да се прекъсне терапията на пациентите. В момента преразпределят наличния резерв от лекарства и са обявени ускорени тръжни процедури по недоговорените позиции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Техноконференция събра виртуалната реалност, 3D принтерите и бисквитените чаши
Техноконференция събра виртуалната реалност, 3D принтерите и бисквитените чаши
„Фейсбук“ предлага нови мерки за сигурност и приложение за запознанства
„Фейсбук“ предлага нови мерки за сигурност и приложение за запознанства