НОВИНИ

Пазарджик е сред градовете с най-много ненужни болнични легла

Пазарджик е сред областите у нас с най-много ненужни болнични легла за активно лечение. Това показват данните на министерството на здравеопазването. Според проекта за нова областна здравна карта в този район са необходими 991 легла, а в момента броят им е с близо 430 повече. Все още не е ясно колко от тях ще бъдат преобразувани в т. нар. за долекуване и ще се стигне ли до реално закриване на легла.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
19:21, 02.02.2016
Чете се за: 00:48 мин.
Още

През последните две години в многопрофилната болница в Пазарджик сами редуцирали леглата със 156 и в момента те са 400. Ситуацията сега е такава, че всяко легло е необходимо, а в анестезиологията дори не стигат.

Димитър Димитров, финансист на МБАЛ „Пазарджик": "Специално за нашата болница не виждам от къде, тъй като болницата функционира при използваемост на леглата от 80 до 92-3%. Потокът от пациенти е доста висок, тъй като поне към момента сме единствената болница с разкрито спешно отделение".

Здравната каса обаче ще плаща за нужните, а не за реално съществуващите легла. Според проекта за нова областна здравна карта на Пазарджик, леглата са с над 400 повече. Медиците се надяват, че поне в големите областни болници легла няма да се пипат.

Димитър Димитров, финансист на МБАЛ „Пазарджик": "За отделни области са от еквивалента на Пирогов. Цялата спешност преминава през областните болници".
;

В надпреварата за средствата от Касата ще влязат десетина болница в Пазарджик, половината от които частни. Към момента само в две от частните болници има над 300 легла. Така печеливши ще се окажат тези, които предложат по-добри условия. Пациентите казват, че болнични легла не трябва да се режат. Искат обаче и места за долекуване.

Лечебните заведения сами ще трябва да решат колко легла да отделят за т. нар. продължително лечение. Към момента броят им в държавната болница в Пазарджик е 20. По всяка вероятност ще бъдат увеличени по новата здравна карта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приеха новия закон за обществените поръчки
Приеха новия закон за обществените поръчки
Българка ще се срещне със Стивън Хокинг
Българка ще се срещне със Стивън Хокинг