COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Венецуела въвежда пазарни цени на бензина и криптовалута като платежно средство

Венецуела преминаване към пазарни цени на бензина във всички региони на страната от понеделник, 24 септември, съобщи президентът Николас Мадуро. "Бензинът ще се купува на международни цени за ужас на мафията. По този начин грабежът на бензина ни от колумбийската мафия ще бъде спрян", заяви държавният глава по националната телевизия. Той подчерта, че идната седмица ще обясни как ще работи система за държавно субсидиране на горивата за гражданите, които имат венецуелски документ за самоличност.

от БТА
10:30, 21.09.2018
Чете се за: 00:26 мин.
По света
Венецуела въвежда пазарни цени на бензина и криптовалута като платежно средство

Мадуро обяви в средата на август, че страната ще премине към пазарно образуване на цените на бензина, като същевременно ще са в сила държавни субсидии. От началото на септември новата система беше въведена в пограничните общини.

От изявлението на президента стана ясно още, че от 1 октомври националната криптовалута петро ще започне да се използва като платежно средство в международната търговия.

На 20 август правителството обяви деноминация, "изтривайки" от купюрите пет нули и обвързвайки новата валута - суверенен боливар - към венецуелската криптовалута петро. Стойността на петрото е приравнена на цената на барел венецуелски петрол и е около 60 долара.

Тежката икономическа ситуация принуждава много венецуелци да напускат родината си. Според най-новите данни на ООН близо 2,3 милиона души са се изселили в чужбина - основно в Колумбия, Еквадор, Перу и Бразилия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ВМА: Отчитаме добър успех при лечение с кръвна плазма на пациенти с коронавирус
ВМА: Отчитаме добър успех при лечение с кръвна плазма на пациенти с коронавирус
Арт посоки с Галя Крайчовска - предизвикателства на големия екран
"Арт посоки" с Галя Крайчовска - предизвикателства на големия екран