НОВИНИ

Пчелари излизат на протест пред Министерството на земеделието

Пчелари от цялата страна излизат на протест пред Министерство на земеделието, храните и горите. Основните им искания са да бъде изплатена държавна помощ "de minimis" заради ниските добиви и загубите през тази година и да се уреди трайно субсидиране в сектора. Настояват за 40 лв. обезщетение на пчелно семейство, а не за отпуснатите от министерството 5 лв. Пчеларите искат да узнаят и какво се прави за ограничаване на използването на пестициди в земеделието, основна причина за измирането на пчелите.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
06:50, 10.12.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Протестът е по повод многобройните нерешени проблеми в сектора, искаме подпомагане по схемата "de minimis". Отпуснатата сума не удовлетворява пчеларите. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Михаил Михайлов, председател на Обединения пчеларски съюз.

Другият проблем, за чието решаване настояват пчеларите, е да могат да бъдат субсидирани всички регистрирани пчелни семейства през новия програмен период.

Проблемът с отравянето на пчелите е голям, хиляди загиват при използването на опасни пестициди. Затова пчеларите настояват и да се създаде акредитирана лаборатория, която да прави анализ.

Обединението на всички дружества говори за сериозността на проблема. Това коментира Добрин Добрев, председател на Съюза на пчеларите в Добрич. Ние сме единствените земеделски стопани, които нямат равностойно подпомагане, каквото имат всички останали, допълни Добрев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевен отбелязва годишнината от своето освобождение
Плевен отбелязва годишнината от своето освобождение
Булгаргаз внася окончателно предложение за цената на природния газ
"Булгаргаз" внася окончателно предложение за цената на природния газ