Пчелари от страната протестираха срещу използването на пестициди. Според тях, препаратите тровят не само пчелите, но и водата и почвата, и така се нарушава балансът в природата. Протестът беше подкрепен и от неправителствени организации и граждани.

От 2 години Европейската комисия е забранила използването на неоникотиноидните пестициди. И все пак се допуска употребата им чрез т. нар. дерогация, тоест изключение от общото правило. Така у нас миналата година бяха разрешени два пестицида, а тази година - още един. Пчеларите твърдят, че заради опасните препарати смъртността сред пчелите у нас расте, като на места са загинали от 50 до 80 процента от пчелните семейства.

Янчо Янчев - пчелар от района на Ямбол: Загубите за 2016 г. за пчеларите възлизат на десетки милиона лева. Отровата, която пчелите вкарват в кошера трови хората, най-вече децата и възрастните хора.

Пчеларите се подписаха под декларация за забрана на вредните пестициди, която беше подкрепена и от граждани.

Методи Михайлов - пчелар: Храната ще пострада - ще стане скъпа и ще липсва. Имам пред вид не само меда. Пчелите опрашват огромно количество от това, което слагаме на трапезата - плодове, зеленчуци.

Протест на пчелари имаше днес и пред Областната управа в Добрич. Те заявиха, че не са против ползването на препарати в земеделието, но не и този изключително отровен клас.

Добрин Добрев - председател на сдружение „Пчела": Засяга нервната система на пчелите, спира действието на нервните импулси, предизвиква парализа и смърт. Пчелите започват да се гърчат и целият кошер умира.

От Асоциацията на биопроизводителите ще се обърнат към Европейската комисия, за да поискат официална забрана на неоникотиноидните пестициди на европейско ниво.