COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

​Пчелари против употребата на пестициди​

Пчелари от региона на Варна протестираха. Пред Областната управа те се обявиха срещу употребата на два опасни за пчелите пестицида от групата на неоникотиноидите и искат пълната им забрана. Настояват също за отмяна на поправката в Закона за пчеларството, която позволява употребата на антибиотици и сулфонамиди при развъждането на пчелните семейства.

от БНТ
22:01, 24.03.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Опасните пестициди са забранени в Европейския съюз от 2013-та година. Агенцията по безопасност на храните разрешава употребата им от началото на февруари за 120 дни при строг контрол.

Мотивът е нарасналата популация на два вида червеи по слънчогледа и царевицата. Пчеларите са недоволни, че никой не е потърсил мнението им преди да резреши употребата на опасните за пчелите, а и за всички останали насекоми, пестициди.

Стоян Стоянов - пчелар: Основното въздействие върху нервната им система, парализира ги и умират.

Донка Арбалиева: Много ни тровят пчеличките. Искаме да се развиваме, обаче. Работим 1г, на следващата година сме изтровени.

Пестицидите, с които се обработват семената, остават в растенията, включително и в цветовете им.

Иван Савов: Ние тровим не само пчелите, ние тровим и хората, тровим и децата си.

Стоян Стоянов: Огромен процент от храните на хората се добиват вследствие на опрашителната дейност на насекомите и разбира се най-вече на пчелите.

Освен пълната забрана на опасните пестициди от групата на неоникотиноидите, пчеларите искат у нас да бъде създадена лаборатория за анализ на загинали пчелни семейства вследствие употребата на препарати за растителна защита.

Те изпратиха исканията си до министъра на земеделието. Пчеларите бяха категорични, че ако не бъдат чути, ще протестират с кошерите си пред Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ВМА: Отчитаме добър успех при лечение с кръвна плазма на пациенти с коронавирус
ВМА: Отчитаме добър успех при лечение с кръвна плазма на пациенти с коронавирус
Що е то да къмпингуваш на Карадере? (СНИМКИ)
Що е то да къмпингуваш на "Карадере"? (СНИМКИ)