Педофили търсят контакт с деца дори в сайтове за детски игри. Задържан е мъж с няколко фалшиви профила в такъв сайт, съобщи в сутрешния блок на БНТ Явор Колев от ГДБОП. От началото на годината досега са проведени над 80 успешни операции срещу педофили във виртуалното пространство. 3 от тях са от последната седмица.

Безобиден на пръв поглед интернет сайт за игри за деца между 7 и 11 години, в който те избират виртуален домашен любимец, за който да се грижат. Дори и тук обаче педофили дебнат своите жертви. Мъж създава 4 фалшиви профила и търси контакт с деца, като се представя за момче или момиче.

Явор Колев, началник на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП: В тези 4 фалшиви профила имаше общо 800-900 контакта, приятели. Чрез един от тези профили беше започнал комуникация с едно дете, което беше докарал до психически срив, извършваше сексуални действия и публикуваше тези клипове дори на самата стена - общия чат на Jivotno.com. Този педофил беше задържан, беше осъден на 3 години лишаване от свобода, изтърпя ги в затвора и за съжаление отново имаше такава активност.

Педофилите лесно успяват да манипулират децата и да ги накарат да участват в клипове със сексуално съдържание.

Явор Колев, началник на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП: За съжаление в някои случаи тези видео клипове се използват да бъдат изнудени децата, да се осъществи контакт в реална среда, и да се стигне до тежки сексуални престъпления.

Експертите по киберсигурност съветват родителите да проявяват по-голям интерес към ежедневието на децата си и техните контакти във виртуалното пространство.

Вижте в материала по-долу целия разговор с Явор Колев в "Денят започва".

Явор Колев, ГДБОП: И детските сайтове крият рискове

Явор Колев, ГДБОП: И детските сайтове крият рискове

За тази година статистиката показва, че има над 80 успешни операции срещу педофили, три от тях са от последната седмица. За съжаление с развитие на те...