НОВИНИ

Педофили търсят жертвите си в сайтове за детски игри

Педофили търсят контакт с деца дори в сайтове за детски игри. Задържан е мъж с няколко фалшиви профила в такъв сайт, съобщи в сутрешния блок на БНТ Явор Колев от ГДБОП. От началото на годината досега са проведени над 80 успешни операции срещу педофили във виртуалното пространство. 3 от тях са от последната седмица.

Надежда Василева
от Надежда Василева
16:58, 12.09.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Безобиден на пръв поглед интернет сайт за игри за деца между 7 и 11 години, в който те избират виртуален домашен любимец, за който да се грижат. Дори и тук обаче педофили дебнат своите жертви. Мъж създава 4 фалшиви профила и търси контакт с деца, като се представя за момче или момиче.

Явор Колев, началник на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП: В тези 4 фалшиви профила имаше общо 800-900 контакта, приятели. Чрез един от тези профили беше започнал комуникация с едно дете, което беше докарал до психически срив, извършваше сексуални действия и публикуваше тези клипове дори на самата стена - общия чат на Jivotno.com. Този педофил беше задържан, беше осъден на 3 години лишаване от свобода, изтърпя ги в затвора и за съжаление отново имаше такава активност.

Педофилите лесно успяват да манипулират децата и да ги накарат да участват в клипове със сексуално съдържание.

Явор Колев, началник на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП: За съжаление в някои случаи тези видео клипове се използват да бъдат изнудени децата, да се осъществи контакт в реална среда, и да се стигне до тежки сексуални престъпления.

Експертите по киберсигурност съветват родителите да проявяват по-голям интерес към ежедневието на децата си и техните контакти във виртуалното пространство.

Вижте в материала по-долу целия разговор с Явор Колев в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 години от смъртта на Царица Елеонора Българска
100 години от смъртта на Царица Елеонора Българска
95% от шестокласниците смятат училището за важно
95% от шестокласниците смятат училището за важно