НОВИНИ

Социалистът Педро Санчес е новият министър-председател на Испания

Испания има нов премиер. Това е лидерът на социалистите Педро Санчес. Досегашният министър- председател Мариано Рахой беше свален при вот на недоверие в парламента, поискан от Санчес. Дясноцентристката Народна партия на Рахой управляваше от 2011-та, но загуби властта след процес за мащабна корупция. Рахой е първият испански министър -председател, свален с вот на недоврие след края на диктатурата на Франко през 1975 г.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:53, 01.06.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:03 мин.
По света
Педро Санчес, лидер на Социалистическата партия в Испания, избран за премиер: Днес пишем нова страница от историята на демокрацията в нашата страна. Ще го направим с днешния вот.

Педро Санчес успя да свали от власт консерватора Мариано Рахой с крехкото мнозинство от 180 гласа в 350-местния парламент. Вотът на недоверие беше внесен от социалиста.

Мариано Рахой, отстранен премиер на Испания: За мен беше чест да бъда министър-председател на Испания. За мен е чест да оставя Испания в по-добро състояние от това, в което я заварих.

Санчес спечели с ключовите пет гласа на баските националисти. Вотът беше поискан, след като 29 души, свързани с Народната партия, бяха осъдени преди дни на над 350 години затвор за корупция по аферата "Гюртел".

Сред осъдените са бившият ковчежник на партията, а Рахой беше разпитван като свидетел. От големите партии единствено пазарно ориентираната Сиудаданос го подкрепи.

Сега начело на Испания застава 46-годишен професор по икономика, някога изявен баскетболист. Влиза в редиците на социалистите на 21. Загуби лидерството си през 2016 г., но успя да си го върне година по-късно.

Педро Санчес говори английски и френски, бил е политически съветник на ООН. Подкрепи Рахой в каталунската криза. Сега обеща преговори с Барселона, но не и референдум за независимост.

Санчес разполага с едва 84 депутати. Със сигурност няма да променя вече приетия бюджет и ще му бъде трудно да отмени реформи в здравеопазването и образованието.

Педро Санчес, лидер на испанските социалисти, избран за премиер: Ще посрещна всички предизвикателства пред нашата страна и преди всичко нейната модернизация, нещо, което Социалиститческата партия винаги е правила, когато е била в правителството. Ще се погрижа за належащите нужди на хората, които живеят в несигурни условия и страдат от неравенството.

Санчес е проевропейски ориентиран, както повечето испански партии и затова инвеститорите виждат по-малък политически риск, отколкото в Италия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Най-рано на 20 юни ЕС може да въведе ответни мерки на САЩ заради митата
​Най-рано на 20 юни ЕС може да въведе ответни мерки на САЩ заради митата
България ще подаде заявката си за чакалнята на еврозоната до края на юни
България ще подаде заявката си за чакалнята на еврозоната до края на юни