COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Пендаровски печели първи тур на изборите в Северна Македония с под 1% преднина

С минимална разлика кандидатът на управляващите Стево Пендаровски печели първия тур на президентските избори в Северна Македония. Той има 4000 гласа повече от издигнатата от опозицията Гордана Силяновска - Давкова, което прави разлика под процент. Заради ниската избирателна активност от 39%, обаче, ще се проведе втори тур на 5 май.

Александър Марков
от Александър Марков
12:03, 22.04.2019
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Изборите с най-ниска активност в най-новата македонска история. 775 000 северно македонци излязоха да гласуват от 1,8 милиона регистрирани гласоподаватели.

При 99% от преброените бюлетини, по информация на Държавната избирателна комисия на Северна Македония резултатите са следните: Стево Пендаровски печели с 42,85% първия тур, втора е Гордана Силяновска - Давкова с 42, 24%. Трети е Блерим Река с 10% или 80 хиляди гласа.

Бюлетините бяха броени до късно снощи. И двете страни побързаха да обявят победа. В крайна сметка Пендаровски беше обявен за победител.

Премиерът Зоран Заев призова всички албанци, които изненадващо не гласуваха на първия тур, да го подкрепят на втория тур. А опозицията му напомни, че е дал дума, ако Пендаровски не спечели, да свика предсрочни парламентарни избори.

;

Минути преди полунощ премиерът Зоран Заев обяви изборна победа с разлика от 5000 гласа между Стево Пендаровски, издигнат от управляващата коалиция на социалдемократи и най-голямата албанска партия ДУИ, и Гордана Силяновска-Давкова, издигната от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Заев се обърна и към албанските избиратели, които гласуваха за независимия албански кандидат Блерим Река: да гласуват на втория тур на 5 май за Пендаровски.

Изборна победа обявиха и от ВМРО и лагерът зад Гордана Силяновска-Давкова.

Давкова не отстъпва от намерението си да ревизира някои от клаузите в Преспанския договор с Гърция.

За да са валидни, изборите на 5 май трябва да постигнат 40% избирателна активност.

;

Според наблюдатели разпределението на гласовете на първия тур ясно показва сериозното разделение в македонското общество по един основен въпрос - договора с Гърция за името, който миналата година беше одобрен при минимална избирателна активност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МС прие изваждането на 155 км пътища от обхвата на винетната система
МС прие изваждането на 155 км пътища от обхвата на винетната система
​Извънредна среща в Министерския съвет за цените на тока
​Извънредна среща в Министерския съвет за цените на тока