НОВИНИ

Пенсионери от цялата страна се събраха на протест пред Народното събрание

Пенсионери от цялата страна се събраха на национален протест пред Народното събрание. Те настояха за увеличение с около 22% на пенсиите си, както и за подобряване качеството на здравните услуги и увеличаване на коледните и великденски добавки.

БНТ2-София
от БНТ2-София Тереза Ставрева
17:26, 02.11.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Основното искане на пенсионерите е да се промени начинът, по който се формира размерът на пенсиите и да започне ежегодното им преизчисляване на базата на осигурителния доход от предходната година.Настояват това да се предвиди още в бюджета за догодина.

Иванка Лалева, пенсионер: Трябва да се промени това изчисляване на тези пенсии, дето взимат на база за трите години, трябва да се промени, за да може индивидуалният коефицент, по който се изчислява пенсията да се промени.

По данни на Националния осигурителен институт средната пенсия в България е 341лв. Ако приемем, че един пенсионер отделя всеки месец за битовите си сметки около 150лв и между 50 и 70лв. за лекарства, за храна остават между 100 и 120лв. Голяма част от пенсионерите обаче получават по-малко от средната за страната пенсия.

Лиляна Лефтерова, пенсионер: Не ни стигат тези пари. Сметки, парно, храна и лекарства най-важното.
Елена Млекарова, пенсионер: "С тези минимални пенсии, които взимаме не ни стигат за нищо."

През юли тази година повечето пенсионери получиха увеличение от 2,4 процента.

Евгения Пиндева, пенсионер: Някъде около пет лева получихме, няма и пет лева сме получили."

Много от протестиращите признават, че макар и да са над пенсионната възраст, продължават да работят, заради ниските си пенсии.

По-късно през деня исканията на пенсионерите коментира и шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Менда Стоянова - предс. на Комисията по бюджет и финанси в НС: Възрастните хора също са приоритет, само че ние като общество преди да преминем към осъвременяване на пенсиите, така както беше поискано , което би струвало над 1 милиард лева на година, трябва да решим за сметка на какво трябва да го направим. За сметка на по-малко пари за здравеопазване или за сметка на по-малко пари за образование, или за сметка на по-малко пари за сигурност.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой носи отговорност за безопасността на пътниците?
Кой носи отговорност за безопасността на пътниците?
От БСП започват разговори с ДПС и „Воля“ за вот на недоверие
От БСП започват разговори с ДПС и „Воля“ за вот на недоверие