НОВИНИ

Перничани протестираха с празни бутилки за вода в столицата

Жители на Перник протестираха в столицата днес. След като традиционният фестивал "Сурва", беше отменен заради водната криза, днес участниците се опитаха да го пренесат в София.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:08, 25.01.2020
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Днес маскарадният фестивал "Сурва" се пренесе в София, а не както досега традиционно беше в Перник. И без маски. Вместо това със светлоотразителни жилетки и празни бутилки за вода хората се събраха на площад "Батенберг", а по-късно се отправиха към площад "Независимост". По този начин те изразиха недоволството си от водната криза и проблемите в града.

Протестиращите поискаха оставките на регионалния министър Петя Аврамова и на нейния заместник Николай Нанков.

По това време на годината в Перник е празник. Градът ликува. Днес там обаче остана тихо. И само малка част от хилядите звънци огласи София.

Весислав, сурвакар: Там си ни е нашият дом на "Сурва". Тук е много по-различно не може "Сурва" да е в София. Трябва да е в Перник, задължително.
Мишел, сурвакар: Очакваме да бъдат наказани всичките виновници за това бедствие.

Перничани с тъга признават, че маскарадното днес остава на заден план. По-важно в този момент за тях е да живеят нормално. Настояват за ясен и конкретен план възможно най-бързо.

Ирена Шаренкова: Реално нищо не се случва. Изобщо нещата са на хартия.
Камелия Радева, организатор на протеста: Да се консолидира мнение около един план, който ще сработи, а не в момента да се търсят и помпи, и тръби и тепърва да се произвеждат. Още колко месеци ще има колапс в Перник, какъв ще е животът на хората?
Александър Димитров, организатор на протеста: Нашият дух е несломим и ние сме тук да искаме отговори. Това може да се случи във всеки един град в България, тъй като самата система потъпква гражданите.
;

С викове "Оставка" и "Искаме вода" протестиращите изразиха недоволството от ситуацията, в която се намират.

Перничани получиха подкрепа днес и от други населени места. Не само заради водната криза в Перник.

Васил Васев, кмет на Големо село: Искаме нашите деца, нашите внуци да дишат чист въздух и затова съм тук. Защото съм разочарован от правителството, защото допусна да се изгарят боклуци на територията на ТЕЦ "Бобов дол".
Даниела, Димитровград: Толкова богата държава, толкова големи ресурси! Останахме без тях. Днес е Перник, утре е Димитровград.

Пред БНТ общинските съветници Прошко Прошков от ГЕРБ и Иван Таков от БСП заявиха, че помощта за Перник няма да бъде за сметка на потребителите в София. И повишение на цената на водата в София и в Перник не се очаква.

Прошко Прошко, общински съветник от ГЕРБ-СДС: Преносът спокойно може да се осъществи както по Рилския водопровод, така и по водопровода от Мало Бучино до Перник, който предстои държавата да изгради.
Иван Таков, общински съветник от БСП: Разбира се, това трябва да стане по начин, по който пък да не наруши водоснабдяването към три пъти повече хора, които са по Витошката яка.

Във вторник на извънредно заседание Столичният общински съвет ще гласува окончателно водния план за Перник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тревогите на Реджеп Шабанов и съпругата му, която кара бременността си в Китай
Тревогите на Реджеп Шабанов и съпругата му, която кара бременността си в Китай
Близо 30 души загинаха и над 1000 са ранени след земетресението в Турция
Близо 30 души загинаха и над 1000 са ранени след земетресението в Турция