НОВИНИ

Перник остава без топла вода и днес

Топлата вода в Перник вече е спряна. Причината - проверка за замърсяване на въздуха на Регионалната инспекция по околната среда установи използване на неразрешен вид гориво в "ТЕЦ-Република" и разпореди спиране на два парогенератора. Последва размяна на писмени позиции между екоминистерството и "Топлофикация - Перник". В Сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на централата Любомир Спасов обяви, че водата ще бъде пусната след като РИОСВ отмени заповедта си.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
07:30, 06.09.2019 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

20 000 души вече са без топла вода. Елина Иванова има две деца, за да реши проблема ще си купи бойлер.

Елина Иванова, жител на Перник: Топлене в легени вода и поливане на децата не е удобно.

Без топла вода остават също болниците, детските градини и училищата. От Общината обясниха, че в повечето има бойлери или локално отопление. От РИОСВ посочиха, че "Топлофикация" има още един парогенератор, затова не се налага спиране на топлата вода. От дружеството отговориха, че той е в ремонт, който ще продължи месец и ще търсят правата си в съда.

Любомир Спасов, изпълнителен директор "Топлофикация - Перник": Генераторът в момента е разглобен. Не може да се забърза ремонтът. Сменя се таванен паропрегревател.

Жители на Перник са решени да си търсят правата, ако до 48 часа не бъде пусната водата. Междувременно гражданите са убедени, че след спирането на парогенераторите в "ТЕЦ-Република" въздухът е по-чист.

Олег Крумов, "Дишай, Перник": Въздухът определено е по-чист. Но ние се борим по-скоро не за моментни състояния. Ние се борим за продължителен период.

Очаква се до месец да станат ясни резултатите от проверката в "ТЕЦ-Република".

Любомир Спасов, изп. дир. "Топлофикация - Перник": Ние нямаме нарушения. Те ми налагат принудителна административна мярка за нещо, което не правя в момента, а което съм правел в миналото.
БНТ: А защо сте го правили?
- Защото горенето на биомаса сериозно снишава моите разходи за производство на топлоенергия.

Кога ще бъде пусната топлата вода в Перник не е ясно. От дружеството обясниха, че централата може да се поддържа без да работи най-много месец. Междувременно служителите в "ТЕЦ-Република" и днес отидоха на работа.


Вижте повече в прякото включване в Сутрешния блок на Паулина Найденова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 30 вече са жертвите на Дориан на Бахамските острови
Над 30 вече са жертвите на Дориан на Бахамските острови
Горски пожари в Галисия
Горски пожари в Галисия