НОВИНИ

Перник заплашен от още по-строг режим - вода на три дни

Община Перник е обявила обществена поръчка за ремонт на пречиствателната станция, която да бъде пусната при достигане на мъртвия обем на язовир Студена. Изпълнител на поръчката ще бъде държавното предприятие "Монтажи", което е част от Държавната консолидационна компания.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:10, 23.01.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас
перник заплашен строг режим вода три дни

В случай, че не бъде ремонтирана спешно пречиствателната станция на Перник, градът ще мине на още по-строг режим. Той предвижда перничани да получават вода веднъж на три дни. Причината - станцията няма достатъчен капацитет за да пречисти водата от мъртвия обем на язовира след като той бъде достигнат.

Обществената поръчка на Общината предвижда за ремонта на съоръжението да бъдат отделени 3,7 млн. лева като сумата ще бъде платена на държавната компания "Монтажи".

"На 21.12.2019г. - датата, от която е обявено бедственото положение на територията на общ.Перник - обемът на водата в яз. Студена е едва 3 974 000 кубически метра, като е налице тенденция към постоянно намаляване на водния обем и настъпване на изключително сериозен риск от достигане до мъртвия му обем. Допълнително за това са и неблагоприятните атмосферни условия за водоприток в яз. Студена през настоящия есенно-зимен сезон, през който до момента не се регистрират обичайните валежи за този период. Поради изключително малкия обем на водата в яз. Студена вече проявяващ се проблем е със замътняването на водата, като през месец декември миналата година в Перник са регистрирани и няколко случаи на лица, заразени от бактерията ешерихия коли. В случай, че се достигне до мъртвия обем на яз. Студена, се очаква да възникнат и допълнителни проблеми, свързани с прекомерно замътняване на водата, с нейния физико-химическия състав- поява на високи концентрации на манган и желязо, наличието на по-големи количества фитопланктон, с което се поставя в изключителен риск възможността да се водоснабдява населението в общ.Перник с вода, годна за питейни и за битови цели. Качествата на водата в мъртвия обем са влошени по показател мътност FNU, близки до 30, поради което с извършване на спешни неотложни ремонтни дейности по въвеждане в експлоатацията градската пречиствателна станция", обясняват от общината.

Оттам допълват, че при достигане до мъртвия обем на язовир Студена, ще трябва да се въведе режим на водоподаване, при който вода да се подава през 3 дни за по няколко часа, с което в още по-голяма степен ще се влошат хигиенно-битовите условия и значително се увеличава риска за здравето на хората.При спешно изпълнение на дейностите, предмет на поръчката, ще се осигури пречистване на вода 200-300 l/s.Това ще позволи да се прилага сега въведения режим на водоподаване, като всеки ден да се подава вода на населението за няколко часа.

Именно с този аргумент Общината провежда спешна поръчка, която се възлага направо.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съвет за развитието на гражданското общество ще заработи през април
Съвет за развитието на гражданското общество ще заработи през април
На първо четене: Забраняват движението на тротинетки по тротоарите
На първо четене: Забраняват движението на тротинетки по тротоарите