НОВИНИ

"Персона" на режисьорa Ингмар Бергман излиза за първи път на български

Четири шедьовъра на гениалния режисьор Ингмар Бергман "слизат" от големия екран на страниците на великолепен том в чест на стогодишнината от рождението му. Книгата с твърди корици събира шедьоврите "Сцени от един семеен живот", "Сарабанда", "Есенна соната" и "Персона", съобщават издателите от "Лист".

bnt avatar logo
от БТА
15:32, 10.10.2018
Чете се за: 00:58 мин.
Още
персона режисьорa ингмар бергман излиза първи път български

Първите три заглавия са преведени от Васа Ганчева и освен от филмите на Бергман са познати добре у нас и от сценичните им реализации в българските театри. Четвъртата - "Персона", излиза за пръв път на български език в това издание, в превод на Меглена Боденска.

Тази творба, появила се първо на екрана през 1966 г., а след това издадена и като киноповест, изследва неудобни за времето си теми като лудостта, еднополовия секс, изневярата. Според познавачите на Бергмановото творчество именно в "Персона" тези проблеми намират най-сериозното си тълкуване.

Сборникът излиза със съдействието на фондацията "Васа Ганчева". Оформлението му е дело на художника Костадин Кокаланов.

Роденият на 14 юли 1918 г. в Упсала режисьор е син на пастор, получава строго и религиозно образование и размислите за религията, вярата и човека са неизменна тема в произведенията му. Пътят му в седмото изкуство започва още като дете. За една Коледа му подарили прожекционен апарат - "латерна магика", и това предопределило пътя му. В годините, когато различни жени идват и си отиват от живота му, именно камерата остава неговата постоянна спътница.

Бергман е режисьор, сценарист и продуцент на повече 60 филма, сред които са шедьоврите "Есенна соната", "Сарабанда", "Шепот и викове", "Сцени от един семеен живот", "Фани и Александър", "Поляната с дивите ягоди". Тези творби налагат нов кинематографичен език и неслучайно най-големите му поклонници са хората от киното.

През 1997 г. - на 50-ия Международен филмов фестивал в Кан, Бергман е обявен за най-добрия режисьор на всички времена. От негово име наградата "Палма на палмите" взима дъщеря му Лин. И днес Бергман е вдъхновение за много режисьори, образите във филмите и пиесите му са толкова характерни, че името му се използва като нарицателно - "бергманов", отбелязват от екипа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Eкстрадирането на предполагаемия убиец на Виктория може да отнеме седмици
Eкстрадирането на предполагаемия убиец на Виктория може да отнеме седмици
Двамата заподозрени за отравянето на Скрипал са посетили Чехия през 2014 г.
Двамата заподозрени за отравянето на Скрипал са посетили Чехия през 2014 г.